Index Vakbarát Hírportál

Pereszteg közelében gyilkolhatott az aranysakál

2022. február 3., csütörtök 19:02

Széttépett macska és őz tetemét fedezték fel Peresztegen, az új település mögötti erdősávban. Feltételezések szerint aranysakál ölhette meg az állatokat – a ragadozó egyre elterjedtebb Magyarországon.

Miután megtalálták a tetemeket, közölték a helyi vadásztársasággal, amely megerősítette  az aranysakál jelenlétét a területen, 

egyúttal azt javasolja, hogy a kisállatokkal rendelkező emberek legyenek óvatosak.

Vadon László, a Fertőboz és Sopronkövesd közötti területen működő Aranypatak Vadásztársaság elnöke a kisalfold.hu-nak elmondta: a ragadozó egyre nagyobb károkat okozott a vadállományban, ezért gyérítésre volt szükség. A vadász szerint nem élnek csapatokban a térségben, de ha szükséges, ők is gyérítenek, és már két állatot elejtettek az éjszakai vadászaton. Hozzátette, hogy aki találkozna az állattal, azonnal jelentse a területileg illetékes vadásztársaságnál.

A nádi farkasnak is nevezett állat terjeszkedésben lévő faj – mondta dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, hogy az 1990-es években kezdtek újra terjeszkedni, és ma már egész Norvégiáig jutottak.

Az aranysakál emberre nem veszélyes, a rókánál kissé nagyobb termetű ragadozó. Magyarországon leginkább kisemlősökkel, rágcsálókkal, apró vadakkal táplálkozik – tette hozzá végül dr. Jánoska Ferenc. Azonban – ahogy arról az Index is hírt adott – a baromfiudvarokat félteni kell tőle.

Rovatok