Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: A választás az egyéni választókörzetekben fog eldőlni

2022. február 4., péntek 21:07

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy véli, kiemelten fontos, hogy a 106 választókerület többségét meg tudják nyerni, és ezért fontos, hogy a változást akarók ne a kisebb pártokra voksoljanak.

A politikus kiskunfélegyházi, online sajtótájékoztatóján gratulált a település polgármesterének a 2019-es győzelméhez. Egyúttal garantálta a városvezető és a fideszes szavazók számára, hogy egy ellenzéki győzelem után őket is képviselni fogják. A kiskunfélegyházi polgármestert bármilyen színezetű kormány támogatni fogja, kormányváltás esetén azonban az lesz a különbség, hogy ezért nem várnak el semmilyen politikai lojalitást, nem akarják kijelölni, hogy melyik vállalkozó milyen projektet csináljon, és nem fognak visszakérni 20-30 vagy akár 90 százalékot a kivitelezés összegéből, „mint Mengyi Roland”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: az általa irányított Hódmezővásárhely korábban egy Fidesz-bástya volt, ám négy évvel ezelőtt „megtörtént a csoda”, mert az embereknek „nem a kis és a nagy tolvajok között kellett választani”.

Április 3-án igazi választás lesz, ahol két Magyarország között kell választani, „nem kis és nagy tolvajok között”, nem is jobb- és baloldal között

– fogalmazott a politikus, aki úgy gondolja, hogy a kérdés nem a jobb- vagy baloldal, az az egyetlen kérdés, hogy Fidesz vagy nem Fidesz, hogy Magyarország egy „ereszen leereszkedő” vagy egy Európába felemelkedő ország lesz.

A miniszterelnök-jelölt feltette a kérdést, hogy Nyugat-Európában miért nem hatósági áras a csirkefarhát, miért ingyenteszteléssel védekeztek a koronavírus-járvány ellen, és nem „ingyenparkolással”, és ott miért nem adtak be olyan kínai vakcinát a nyugdíjasoknak, amit még a kínaiak sem használtak a hatvan év felettieken. Miért van az, hogy Ausztriában a lélegeztetőgépre került betegek 85 százaléka túléli a kezelést, míg „nálunk a 85 százaléka belehal”? – sorolta felvetéseit.

A kormányfőjelölt azt is bírálta, hogy a diákok miért nem kapnak a tanuláshoz tabletet vagy laptopot. További nyugati, köztük személyes példákat emlegetve azt mondta: a hatóságoknak nem az a dolguk, hogy zaklassák és megbüntessék, hanem az, hogy segítsék az embereket.

Egy okos, becsületes Magyarországra még azok is hazatérnének, akik kimentek

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

A sajtótájékoztatón részt vett Kis-Szeniczey Kálmán, a Bács-Kiskun megye 4. választókerületében induló ellenzéki jelölt, aki kiemelte, hogy a helyieknek hiányzik a városi kórház. Ehhez kapcsolódva megígérte, hogy kormányváltás esetén felemelik az egészségügyi dolgozók bérét.

Másik témára áttérve azt mondta, hogy a gazdák száma megtizedelődött, a gazdatársadalom elöregedett, a települések határát pedig „nagybirtokos oligarchák” birtokolják. A képviselőjelölt közölte: bízik abban, hogy egy kormányváltás esetén „ezt az agrárkamarát” megszüntetik – számolt be az MTI.

Rovatok