Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Itt van a lopakodó omikron

2022. február 4., péntek 11:44

Magyarországon is megjelent a „lopakodó omikron” – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos. A szakember elmondta, hogy az omikron-variáns egy nagyon érdekes vírusváltozat, ugyanis további alvariánsokra bomlik. Ezek közé tartozik a „lopakodó omikron” is.

Müller Cecília elmondta, hogy ez a vírusváltozat a hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható, de vannak olyan omikron-specifikus tesztek, amelyek egy részét ez a „lopakodó omikron” kikerüli. Elmondta, hogy a jelző, hogy lopakodó, kicsit félelmetes lehet, de nem kell megijedni tőle. A vírus klinikai viselkedése ugyanaz, amit már az omikronnál is megszokhattunk – tette hozzá.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az adatai alapján már 94 százalékban az omikron dominál, de 6 százalékban jelen van a delta is.

Müller Cecília elmondta, hogy a megfigyelésekből kiderült, hogy ez a vírusvariáns nem lesz hatással a jelenlegi járványhelyzetre.

Optimista vagyok, annak ellenére, hogy még elég magas napi esetszámot detektálunk, de mindennap egy kicsit kevesebbet

– mondta a tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában, majd megjegyezte, hogy a szennyvízben továbbra is emelkedik a vírus koncentrációja, de már nem olyan intenzíven, mint korábban.

A védőoltásokkal kapcsolatban elmondta: nagyon fontos, hogy mindenki, aki csak teheti, éljen az oltás lehetőségével, ugyanis jóval enyhébb lefolyásúvá teszi a betegséget. 

Kitért arra is, hogy sok közlemény jelenik meg arról, hogy a negyedik oltás megvéd-e a „lopakodó omikrontól”. Szerinte egyelőre nincs egységes álláspont az ügyben, mert mindenki más paramétereket vesz figyelembe. Az epidemiológiai adatok a végső választ adó tények – szögezte le.

Az influenzaoltással kapcsolatban elmondta, hogy a krónikus betegek, az idősek, az állatokkal foglalkozók és az egészségügyi dolgozók számára ajánlja a leginkább. Az adatok szerint a gyermekvakcinák 75 százalékát már felhasználták. A felnőttvakcináknak azonban csupán az 55 százalékát oltották el.

(Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ [NNK] főépületében 2022. január 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok