Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nem volt könnyű ennyi időn át észnél lenni

2022. február 4., péntek 07:44 | aznap frissítve

Ha beáll a jégkorszak a Kelet és Nyugat között, Magyarország alkalmas jégtörőnek – jelentette ki Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. A kormányfő szerint Brüsszelben európai birodalomban gondolkodnak, de a magyaroknak nem fekszik ez a szemlélet.

Fontos momentumok a műsorban:

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadta kedden Moszkvában, amelynek a kormányfő szerint volt néhány különleges sajátossága. „Tizenkétszer tárgyaltam eddig az orosz elnökkel, de ez volt a legfontosabb. A cél az volt, hogy ápoljuk a jó kapcsolatot Magyarország és Oroszország között, de elkerülhetetlen volt, hogy szót ejtsünk az orosz–ukrán konfliktusról is” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában.

Ha beáll a jégkorszak a Kelet és Nyugat között, mi alkalmasak vagyunk jégtörőnek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, bár ő testőrök nélkül vezet, az orosz elnökre vigyáznak, „ott nagy a tét, az elnökre nagyon figyelnek, főleg most, a járványidőszakban”. A találkozóról elárulta, hogy öt órán át zajlott a tárgyalás, „csak a tolmácsok és mi ketten voltunk”.

Kilenc javaslat, nyolc kipipálva

Kifejtette: a magyar delegáció kilenc javaslatot tett, nyolc ügyben sikerült megállapodniuk, egyről pedig még további tárgyalások várnak a kormányra és az orosz félre.

 Még életemben nem ültem ilyen hosszú asztalnál (…) Nem könnyű dolog 5 órán keresztül észnél lenni 

A kormányfő rámutatott, bár a Szovjetunióval nem volt jó a viszony, „de szeretnénk, ha Oroszországgal más lenne a helyzet". Leszögezte: Magyarországnak van tekintélye, önálló politikája. Mint fogalmazott, ide mindegyik ország beruházásokat igyekszik hozni, együttműködést keres velünk.

Mindig azon dolgoztam, hogy ne ellenséget, hanem barátot szerezzünk.

Orbán Viktor a Moszkvában született megállapodások között az energiapolitikát említette. Úgy véli, ha Paks II. megépül, és sikerülnek a napenergia-centrikus beruházások, akkor önállóak leszünk. „Magyarország klímabajnok most is, a terveink szerint haladva 2030-ban az élre törünk” – szögezte le. 

Mint ismert, a miniszterelnök még 2020 januárjában jelentette be, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé válna, és ezért Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet készítenek. A nyolcpontos akcióterv többek között azt rögzíti, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemlegessé válna, ami Paks II. nélkül nem elképzelhető, a második legnagyobb energiaforrás pedig a napenergia lenne.

Szijjártónak kell még futnia pár kört

A Kossuth Rádióban a kormányfő megismételte: csak orosz gázzal lehet fenntartani a megfelelő energiaellátást. „A hosszútávú megállapodás szerint 15 évre van biztosítva a gázellátás Magyarországon, ennek a mértékét szeretnénk növelni, de még emiatt Szijjártó Péternek kell futnia néhány kört. (…) Ha nem lenne hosszútávú megállapodásunk, nem lenne gáz Magyarországon. Akármilyen gyerekek is potyogjanak az égből, Magyarországon lesz gáz” – fejtette ki Orbán Viktor. 

A műsorban szóba került a koronavírus és Magyarország vakcinaellátottsága is. Orbán Viktor szerint Szputnyikból és Szputnyik Lightból nagy lesz a kereslet.

 A magyar gyár itt lesz, és ha az oroszoknak ilyen segítség kell, akkor közösen gyárthatjuk az oltóanyagot.

A Pfizer által gyártott koronavírus elleni gyógyszerrel kapcsolatban elmondta, Magyarország is szeretne a készítményből. Azt elárulta, egyelőre nem lehet tudni, hogy gyártják-e majd a gyógyszert Magyarországon, de javasolták, hogy Debrecen is vegyen részt a gyártásban.

A vakcinákról műsorvezetői kérdésre áttért a miniszterelnök a brüsszeli politikára, és a Magyarországgal való viszonyrendszert is taglalta. Egyértelművé tette: ott európai birodalomban gondolkodnak, „nekünk, magyaroknak viszont az az érdekünk, hogy Európa ne birodalomként szervezze meg magát.” „Brüsszelben olyan befolyásos emberek is ülnek, akik egy római birodalom szerinti birodalomban gondolkodnak. Ez Európa egyik hagyománya, a másik viszont a nemzetállami múlt” – így a miniszterelnök.

Lopakodó módosítások

 „Van egy alapszerződés, de lopakodó módosításokkal, például bírósági ítéletekkel, folyamatosan átlapátolják a brüsszeli hatáskörökbe” – fogalmazott. Szerinte ilyen téma az LMBTQ és a magyar családtörvény ügye.

Mint mondta, Brüsszel azzal zsarolja Magyarországot, hogy aki nem vezeti be a nekik tetsző szabályokat, például nem engedik be a propagandát az iskolákba, akkor nem kapnak pénzt.

A kormányfő megítélése szerint azt szeretnék elérni, ha Magyarországon „szervilis kormány” lenne. – A baloldal nyíltan bemondja, hogy főnyeremény lenne Brüsszelnek az ő győzelmük, de mi a magyar érdekeket tartjuk szem előtt és azt szeretnénk, ha a nemzeti érdekeket szem előtt tartó nemzeti kormány maradna, húzta alá.

Mint folytatta, itt olyan dolgok történnek, amire minden magyar büszke lehet. „Van pár családtámogatási rendszer, amire büszkék vagyunk. Még nem mi vagyunk a világ legjobban kormányzó országa, mindent lehet jobban csinálni.”

A tények magukért beszélnek

„Mindegy, mit írnak rólunk, nem ez számít a Brüsszeli kerek asztalnál és „a moszkvai hosszú asztalnál”, hanem a tények – közölte a műsorban.

Magyarország egy olyan ország, amit nem lehet félresöpörni.

Orbán Viktor szerint, ha az embereket megkérdeznénk, a többség azt mondaná, hogy javult az életminősége. Ezzel szemben egy korrupcióban szenvedő ország nem előre megy, hanem hátra, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején – vélekedett. 

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. február 4-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok