Index Vakbarát Hírportál

A katonák és a rendvédelmi dolgozók is megkapták a tízszázalékos béremelést

2022. február 5., szombat 11:14

Megérkezett a tíz százalékkal megemelt illetmény a hivatásos rendvédelmi dolgozók és a katonák számláira, jövő héten pedig utalják a fegyverpénzt is, ami hathavi illetménynek felel meg.

A kormány korábbi bejelentésének megfelelően a rendvédelemben hivatásos jogviszonyban állók számlájára februárban már a tíz százalékkal emelt összegű illetmény érkezett meg – jelentette be Kontrát Károly egy szombaton közzétett videóban.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: február 10-én utalják át a fegyverpénzt, a hathavi fizetésnek megfelelő egyszeri szolgálati juttatást.

A fegyverpénzről minden arra jogosult már megkapta a parancsát

 – tette hozzá. Kontrát Károly hangsúlyozta: a kormány két intézkedése azt jelenti, hogy a hivatásos állomány idén közel 197 milliárd forinttal több pénzt visz haza, mint 2021-ben.

A napokban megérkezett a katonák számára is a tíz százalékkal megemelt fizetés – jelentette be a honvédelmi miniszter a tárca hivatalos közösségi oldalán. 

A bejegyzés szerint a kormány ezzel a jelentős juttatással ismeri el és becsüli meg azt az áldozatos munkát, amelyet a magyar katonák a haza szolgálatában tesznek az országban, a határok mentén, missziós szolgálatukban és már harmadik éve a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Benkő Tibor videóüzenetében emlékeztetett, hogy a fegyverpénzről még 2019-ben döntött a kormány, akkor első alkalommal 500 ezer forint kifizetésével mondtak köszönetet azért az áldozatos munkáért, amelyet a katonák az ország és a magyar emberek biztonsága érdekében végeztek.

A hathavi juttatásra most azok a hivatásos és szerződéses katonák jogosultak, akik jelenleg is aktív szolgálatban állnak, vagy nyugdíj előtti rendelkezési állományban vannak, de többek között a kormány családbarát politikájával összhangban elismerésben részesülnek azok a katonák is, akik jelenleg családalapítás miatt vannak távol a mindennapi szolgálattól

– fogalmazott Benkő Tibor.

Hozzátette: mivel a katonai jogviszony létesítése önmagában is elköteleződés a haza védelme iránt, így a juttatásra a próbaidejüket töltő katonák is jogosultak, amelyet a próbaidő eredményes letöltését követően kapnak meg.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a fegyverpénz mértékét a tavaly december 31-én érvényes távolléti díj alapján határozták meg. A juttatás összege az alapilletmény, a honvédelmi szolgálati díj, valamint a rendszeres illetménypótlékok és a rendszeres kiegészítő illetmények havi összegének a hatszorosa. Kifizetésére a mindenkori illetmények kifizetési szabályai vonatkoznak, és legkésőbb február 15-ig folyósítják az érintettek számlájára.

(Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) a magyar kontingens állománygyűlésén 2021. oktüber 15-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok