Index Vakbarát Hírportál

Regisztrációhoz kötnék a vérnyomásmérő és más orvostechnikai eszközök árusítását

2022. február 5., szombat 09:21

Kötelező regisztrációhoz kötné az orvosi készülékek forgalmazását egy jogszabály-módosítási javaslat. A változás érinti a vérnyomásmérő, a vércukormérő és az összes többi orvostechnikai eszköz árusítását is.

Az intézkedés egy korábbi uniós rendelet miatt szükséges. Az adatok az Országos Gyógyszerészeti Intézet által fenntartott Nemzeti Orvostechnikai Regiszterbe kerülnének, amelynek élesítését a szakmai szervezetek lobbija miatt a korábbi februári időpontról nyárra halasztották.

A gyógyszertáraknak a módosítás nemcsak több adminisztrációt, hanem plusz anyagi terhet is jelent. Több száz termékkör van, és 60 termékkör regisztrációja 66 ezer forintba kerül. Újabb termékkörök regisztrációja újabb összegeket emészt fel, így attól tartanak, hogy további termékkörök már nem kerülnek be a kínálatukba.

Ahol nagyon kritikus a helyzet, az elsősorban az inkontinencia-ellátás termékei, tehát a betétek és a pelenkák, itt az is nagyon fontos, hogy ez körülbelül országosan 200 ezer embert érint

– mondta az ATV híradójának Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az Orvostechnikai Szövetség sürgős beavatkozást követel, ugyanis több ezer terméknek hatósági ára van, ami csaknem húsz éve változatlan. A szervezet szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumával is tárgyalt. A szaktárca szóbeli ígéretet tett azoknak a termékeknek a beszerzésére, amelyekhez már most sem lehet hozzájutni a közfinanszírozott árnál olcsóbban.

És állítólag szintén kodifikáció alatt van egy olyan döntés, ami erre a célra hárommilliárd forintot csoportosít át. Itt fontos megjegyezni, hogy nem pluszforrásról van szó, hanem ez egyébként a segédeszköz-támogatás rendelkezésre álló költségvetési keretéből kerül dedikálásra

– magyarázta Rásky László.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, széles körben használt, viszonylag olcsón beszerezhető gyógyászati segédeszközök tűnhetnek el a szaküzletekből. Ilyen például egy járást segítő négykerekű eszköz, a fürdetőszék, a fürdőkádülőke és a szobai mobil toalett.

Rovatok