Index Vakbarát Hírportál

Képviselet nélkül maradnak a romák a parlamentben

2022. február 6., vasárnap 15:41

A rendszerváltás óta a baloldal rendre nyomorba és nélkülözésbe taszította a cigányságot, de az a politikai bűn még nem fordult elő, hogy megakadályozza a roma nemzetiség szószóló általi képviseletét – írta közleményében a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke. Farkas Flórián azt követően nyilvánult meg, hogy elveszett a lehetőségük a magyarországi romáknak a 2022-es választáson nemzetiségilista-állításra.

A jelenlegi jogi szabályozás szerint január 31-ig volt módja az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) nemzetiségi lista állítására, ahol a tét nem kevesebb volt, mint hogy melyik szervezet jelöltje kaphat lehetőséget a parlamenti mandátum megszerzésére.

Maratoni közgyűlés

A több mint 12 órás, éjszakába nyúló közgyűlésen a Lungo Drom és a többi szervezet közötti feszültség a törvényi határidő lejárta előtt, az utolsó pillanatokban sem csillapodott, sőt az ülés egy-egy pontján a képviselők indulatai elszabadultak, s csak a közbelépő képviselők határozott fellépésének köszönhetően nem torkollt a vita komolyabb konfliktusba. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló szerint csupán színjáték volt a közgyűlés, ahol egy előre megírt forgatókönyv alapján történt minden – olvasható a Vorba oldalán. A Lungo Drom által támogatott Farkas Félix, aki nyolc éve tölti be a posztot, úgy reagált, nincs szükség arra, hogy számonkérje a kormányt. 

Én nem a feszültségkeltésben vagyok érdekelt... Miért kritizálnék olyat, ami jól működik? Ezt pedig az bizonyítja a legjobban, hogy 2010 óta a másfélszeresére nőtt azoknak a romáknak a száma, akik bérből és fizetésből élnek, és jóval több fiatal kap ösztöndíjat.

Agócs János, az ORÖ elnöke úgy véli, annak a felelőssége, hogy négy évig parlamenti képviselet nélkül maradnak a romák, egyértelműen a Lungo Dromot terheli, mivel a határidő lejárta előtt kompromisszumos javaslattal élt Farkas Félix felé, ő azonban visszautasította annak lehetőségét.

Országos önkormányzatra sincs szükség?

A múlt heti eseményeket követően az ORÖ közgyűlésének feloszlatására javaslatot nyújtott be Dancs Mihály, a testület egyik elnökhelyettese, aki már a sikertelen jelöltállítás után azonnal kijelentette: ebben a formában nem tartja az Országos Roma Önkormányzatot méltónak a magyarországi egymilliós cigányság képviseletére. Az országos szervezet működéséről, úgy tűnik, azonos állásponton van Farkas Flórián is, aki közleményében úgy fogalmazott:

Magyarország legnagyobb cigány érdekképviseleti szervezete, a Lungo Drom és szövetséges képviselői újragondolják az ORÖ helyzetét és jövőbeni működését.

A testület feloszlatásáról szóló indítványt a közgyűlés következő ülésén vitatják meg.

(Borítókép: Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése az ORÖ Dohány utcai székházában 2017. május 31-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok