Index Vakbarát Hírportál

Ingyenessé kellene tenni a tesztelést

2022. február 7., hétfő 12:11

Márki-Zay Péter szerint ingyenessé kellene tenni a tesztelést.

Az Index korábban a Kormányinfón is érdeklődött ebben a témában, Gulyás Gergely kérdésünkre ugyanakkor azt válaszolta, hogy a teszteknél sokkal fontosabb, hogy mindenki beoltassa magát.

„Miért bünteti a kormány a magyarokat? Miért nem teszik ingyenessé a tesztelést, ahogy azt javasoljuk?” – tette fel a kérdést Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, aki posztjában azt is összeszedte, milyen különbségek vannak Európában az antigéngyorstesztek átlagáraiban. A lista a következőképp néz ki:

„Az ingyenes teszt életeket ment” – hangsúlyozta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Az elmúlt időszakban az ellenzéki politikusok mellett sokan mások is az ingyenes tesztelés bevezetését szorgalmazták. Nemrég a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ) csoport például a következőt javasolta:

Legalább heti egy, indokoltság szerint több, lehetőleg nyálmintavételes gyorstesztet biztosítsanak térítésmentesen minden, tajszámmal rendelkező magyar állampolgár számára.

Az Index korábban a Kormányinfón is érdeklődött az ügyben, hogy lesz-e hazánkban ingyenes tesztelés, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt felelte, hogy ehelyett az lenne a fontos, hogy mindenki beoltassa magát. Mint ismert, a koronavírust a beoltottak is elkaphatják, álláspontjuk azonban ezt figyelembe véve sem változott.

Ahogy azt szintén megírtuk, a magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírustesztekre.

(Borítókép: Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az Érdi Járási Hivatalban 2021. január 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok