Index Vakbarát Hírportál

A győztesek, akiket lecserélnek Orbán Viktorék

2022. február 8., kedd 11:21

A Fidesz–KDNP vezetői 2022-re több, 2018-ban győztes egyéni választókerületi jelöltet is lecseréltek. Vannak köztük miniszterek és botrányba keveredett politikusok, miközben akad egy nagy visszatérő is.

Korábbi cikkünkben részleteztük, hogy a Fidesz–KDNP 2018-ban vesztes jelöltjei közül kik kapnak új esélyt, és kiket nem indítanak a kormánypártok a 2022-es országgyűlési választásokon. Ezúttal azoknak a 2018-as győzteseknek a névsorát gyűjtöttük össze, akik 2022-ben nem indulnak egyéniben.

Visszavonták a nehéztüzérséget a fővárosból

Budapest 2022-ben is az ellenzék fontos bástyája lehet, Karácsony Gergely egyenesen azzal számol, hogy itt valamennyi egyéni választókerületet sikerül megnyerniük. Néhány, 2018-ban még egyéniben is szereplő csúcspolitikus visszavonása csak tovább erősítette azt a véleményt, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a Fidesz „elengedte” a fővárost.

Budapest 3-as számú választókerületét (székhelye: XII. kerület) 2018-ban Gulyás Gergely vitte, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszterként a kormány prominens tagja lett, ráadásul a kabinet egyik legismertebb arca a Kormányinfóknak köszönhetően. Helyette Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár indul, első számú ellenfele a momentumos Hajnal Miklós lesz. Ez a választókerület ígéri az egyik legszorosabb csatát, ezért már bővebben is foglalkoztunk vele itt.

Varga Mihály pénzügyminiszternek sem lesz egyéni mandátuma 2022-ben, Budapest 4-es számú választókerületében (székhelye: II. kerület) Gór Csaba önkormányzati képviselő a kormánypártok jelöltje. A hatpárti ellenzék a párbeszédes Tordai Bencét indítja.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sem száll ringbe egyéniben április 3-án. Budapest 6-os számú választókerületében (székhelye: VIII. kerület) Sára Botondra, a fővárosi kormányhivatal vezetőjére vár a feladat, hogy legyőzze az újságíróból lett politikus Jámbor Andrást.

A nagy visszatérő: Navracsics Tibor

Veszprém 3-as számú választókerületében (székhelye: Tapolca) Fenyvesi Zoltáné lett a mandátum 2018-ban. 2022-ben viszont a Fidesz legismertebb politikusainak egyike áll rajthoz itt. Navracsics Tibor 2006–2014 között már volt országgyűlési képviselő, négy évig vezette a Fidesz frakcióját, betöltötte a miniszterelnök-helyettesi pozíciót, valamint közigazgatási és igazságügyi, aztán külügyminiszter is volt.

2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Brüsszelből hazatérve a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős, 2020. szeptember 1-jétől az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Navracsics Tibor ellenfele a Jobbik országgyűlési képviselője, a 2015-ös időközi választás győztese, Rig Lajos lesz.

A Simonka–Boldog–Völner-hármas

Simonka György 2018-ban hozta Békés megye 4-es számú választókerületét (székhelye: Orosháza), később költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárás ellene, a politikus véleményét a vádakról itt olvashatja. A választókerületben 2022-ben Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára lesz a kormánypárti jelölt, az egyesült ellenzéket Szabó Ervin orosházi képviselő jeleníti meg a szavazólapon.

Négy évvel ezelőtt Boldog Istvánt választották Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének (székhely: Törökszentmiklós) országgyűlési képviselőjévé. A politikus bírósági ügye 2020 végén indult, itt írtunk róla bővebben. Boldog István már 2021 decemberében – a család fontosságával érvelve – bejelentette, hogy nem indul a választáson. A Fidesz–KDNP logója mellett Herczeg Zsolt, mezőtúri polgármester neve fog szerepelni. Az ellenzék jelöltje a Jobbik országgyűlési képviselője, Csányi Tamás.

Völner Pál 2018-ban nyert Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében (székhelye: Esztergom), aztán az igazságügyi tárcánál miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár lett, 2021 decemberében keveredett botrányba, amivel több cikkben is foglalkoztunk. Völner Pál a minisztériumban betöltött pozíciójáról lemondott, országgyűlési mandátumát viszont megtartotta. Április 3-án Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere lesz a jelölt. Ellenfele a Jobbik országgyűlési képviselője, Nunkovics Tibor.

Menczer Tamás is beszáll

A kormánypártok a már említetteken kívül több, fővároson kívüli választókerületben is lecserélték a 2018-as győztest:

A kormánypártok 106 egyéni jelöltjének névsorát ebben a cikkünkben találja.

(Borítókép: Gulyás Gergely, Varga Mihály, Kocsis Máté. Fotó: Bodnár Patrícia / Index / Koszticsák Szilárd / Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok