Index Vakbarát Hírportál

Már hivatalos: ekkortól nem érvényes a védettségi, ha nincs oltás

2022. február 9., szerda 08:32 | aznap frissítve

Megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint május 1-jétől kezdve elvesztik a védettségi igazolványukat azok, akik nem adatják be addig az oltást.

Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter már a legutóbbi kormányinfón is bejelentette, hogy azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején elveszítik az érvényességüket. 

Ezzel kapcsolatban jelent meg most a kormányrendelet, amelynek fontosabb pontjait a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) összegezte. Leszögezték, hogy a 18 éven felülieknél az oltási igazolvány májustól a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes. Hozzátették: az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. 

Hat hónap eltelte után viszont a harmadik (vagy a janssenél a második) oltás beadása nélkül a dokumentum elveszti érvényességét.

Ha valaki a két (vagy egy Janssen) oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

Külön szabályozás foglalkozik azzal, hogy a 18 éven aluliak miként kaphatnak igazolványt. Náluk egyelőre a Janssen esetén egy, a kétdózisú oltóanyagok esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez. 

Hozzátették azt is, hogy a jelenlegi védettségi igazolványokat nem fogják lecserélni, ugyanis a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

A kormány eredetileg január 20-án rendelkezett arról, hogy a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Eredetileg ezt már február közepétől életbe akarták léptetni, utána viszont  – az uniós gyakorlatra hivatkozva – május elejére helyezték át az időpontot, ezt rögzítette most az új rendelet.  

(via Magyar Közlöny, MTI)

(Borítókép:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok