Index Vakbarát Hírportál

Pénteken befejeződik az országgyűlési választás és a népszavazás értesítőinek kiküldése

2022. február 10., csütörtök 09:24

Az április 3-i országgyűlési választás és a vele egy napon történő népszavazás értesítőinek kiküldését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) másfél hete kezdte meg. Ezekben az értesítőkben arról tájékoztatják a polgárokat, hogy melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Ezeknek az értesítőknek a kiküldése pénteken lezárul.

Az értesítőket a 2022. január 26-i névjegyzéki állapot szerint nyomtatták ki. A dokumentumokat a Magyar Posta megbízásával juttatják el az emberekhez. Ha bárki nem kapja meg az értesítőt, akkor a választási iroda helyi vezetőjével, vagyis a jegyzővel kell értekeznie, hogy újat küldjenek neki.

A körülbelül hétmilliónyolcszázezer szavazójoggal rendelkező polgár közül, akik még nem nagykorúak, de április 3-ig betöltik tizennyolcadik életévüket, szintén meg kell kapják péntekig az értesítőt. A dokumentum a címzett személy nevét, születési nevét, idejét és jelenlegi bejelentett lakcímét tartalmazza. A szavazási lehetőség pontos helye és ideje megtalálható az értesítőben és az is, hogy az illető melyik választókerületben, településen szavazhat. Azt is közlik, hogy a szavazókör akadálymentesített-e – jelentette az MTI.

A szavazás alkalmával az értesítőt nem szükséges bemutatni, de a személyi igazolvány és a lakcímkártya elengedhetetlen a személyazonosság azonosításához.

Rovatok