Index Vakbarát Hírportál

Siófok nem fizeti idén az Aranypart őrzését

2022. február 10., csütörtök 19:48

A döntést Lengyel Róbert polgármester jelentette be, azzal indokolva, hogy a közbiztonság fenntartása állami, tehát rendőrségi feladat.

A város idén alapvetően a rendőrségre bízza a település Balaton-parti Petőfi sétánya és környéke közbiztonságának védelmét – tette közzé a közösségi oldalán a helyi polgármester.

Évekkel ezelőtt tettem le az akkori képviselő-testület asztalára egy biztonsági koncepciót, amelynek a bevezetésével a Petőfi sétány közbiztonsági helyzetének a javulását vártam. A testület elfogadta az érvelésemet, és a pénzt is évről évre mellé tettük

– kezdi a beszámolóját Lengyel Róbert, felidézve, hogy a város kamerarendszert fejlesztett, és biztonsági személyzetet is foglalkoztatott az ügy érdekében.

Beszámolójából az is kiderül, hogy Siófoknak szezononként súlyos tízmillió forintokba került a rendőrség munkájának segítése, ugyanakkor a közös munka eredménye nem is maradt el, hiszen 

pár év alatt eljutottunk odáig, hogy közel 90 százalékos bűncselekményszám-csökkenést tapasztalhattunk „odalent”.

Az őrzés megvonását az önkormányzatokkal szembeni súlyos kormányzati megszorításokkal magyarázza a polgármester, mondván:

egész egyszerűen nem fogjuk tudni kigazdálkodni az árát, mert a kieső bevételeink mellett még inkább fontossági sorrendeket kell felállítanunk, és bizony lesznek egyéb, nem halasztható kifizetnivalóink is bőven.

A polgármester ugyanakkor arról is említést tesz, amiről korábban az Index is beszámolt: a sétány biztonsági főnöke tavaly a rendőrség látókörébe került. A férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársai vitték be a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra, miután névtelen bejelentőtől azt az információt kapták, hogy vélhetően lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsítható.

A Petőfi sétány kamerarendszerét továbbra is biztosítják, a városőrök is besegítenek alkalmanként, 

rendeleti úton korlátozó intézkedéseket vezetünk be, de a biztonsági vezetőre és az őrzésre szánt pénzt – no meg a hatóságok által esetleg kiszabandó bírságokat – megtakarítjuk. Most nagyon mást nem is tehetünk

– zárja sorait Siófok polgármestere.

(Borítókép: Siófok partszakasza 2018. június 29-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok