Index Vakbarát Hírportál

Tovább folytatódik a sümegi érettségi botrány

2022. február 10., csütörtök 08:30

Tavaly érettségi botrányba keveredett Végh László, Sümeg fideszes polgármesterének élettársa, Szabó Krisztina. Szabó a feketepiacon szerzett érettségi bizonyítványt, a bélyegzőnyomatot hamis bélyegzővel készítették, a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki. A nő két diplomát szerzett az áldokumentummal, így a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatójává válhatott. A Pécsi Járásbíróság elkobozta a hamis okmányt, de Szabó így is igazgató maradhatott, ráadásul polgármester élettársa a fizetését is megemelte. Végül szeptemberben mondott le a posztról, majd Covid-tesztállomást nyitott Tapolcán. 

Az ügynek kedden újabb mellékszála került nyilvánosságra, a városi ellenzéki portál, a Sümegi Szó írt arról, hogy Szántai Attiláné Kovács Tünde, a badacsonytördemici képviselő-testület független, ám Fidesz-támogatással bejutott tagja ugyanattól a személytől szerezhetett be hamis érettségi bizonyítványt, a lap szerint Szabó ráadásul jó viszonyban van a helyi faluházat is vezető Szántaival.

Szántai Attiláné ügyében a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság tavaly június 8-án rendel el nyomozást amiatt, mert a gyanú szerint 2020 júniusában a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett „Közművelődési és közönségkapcsolati” képzésre hamis érettségi bizonyítvánnyal jelentkezett.

A képzéshez szükséges, általa csatolt érettségi bizonyítvány hamis volt. A képzés 300 ezer forintos árát az Emberi Erőforrások Minisztériuma állta, ahogy a nő munkaidő-kedvezményét és útiköltség-térítését is. A nyomozás addig jutott, hogy Szántait a rendőrség tavaly decemberben közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki és rabosította. Az ügy már az ügyészségen van, írta meg a lap

Rovatok