Index Vakbarát Hírportál

Vigyázat, katonai konvojok haladnak át Magyarországon

2022. február 11., péntek 16:59

A NATO az orosz–ukrán konfliktus miatt Lengyelországba és Romániába további erőket telepít: összesen háromezer amerikai katonáról van szó.

Az orosz–ukrán konfliktus miatt Romániába telepítendő erőket és eszközeiket szállító konvojok a napokban haladnak át Magyarországon. Ennek keretében február 7-től kezdődően várhatóan a hónap közepéig több katonai szállítójármű és harcjárműveket szállító tehergépjármű kisebb-nagyobb menetoszlopa halad át Szlovákia felől Romániába a magyar utakon – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Azokat a katonai menetoszlopokat, amelyeknek a mérete indokolja, a Magyar Honvédség katonai rendészei kísérik és biztosítják. Ugyanakkor hangsúlyozták: Magyarország az orosz–ukrán válság tárgyalásos, békés megoldásának híve. A Magyar Honvédség számára nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot a válság miatt, és a jelenlegi helyzetben a NATO sem tervezi szövetséges erők telepítését Magyarországra.

A Magyar Honvédség feladata a kialakult helyzetben Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása – hangsúlyozták. 

Kiemelték, hogy a NATO – ezen belül pedig Magyarország is – rendelkezik tervekkel és elgondolással a kialakult, de a tovább eszkalálódó helyzet kezelésére is. Az észak-atlanti szövetség ennek jegyében a kelet-közép-európai térség két államába további erőket telepít: összesen mintegy háromezer amerikai katonáról van szó, akik közül Lengyelországba február 5-én, Romániába február 8-án érkeztek meg az első egységek.

A Pentagon korábbi közlése alapján Lengyelországba az észak-karolinai Fort Braggből csoportosítanak át erőket, míg Romániába a körülbelül ezer főt számláló Stryker osztagot telepítik át a németországi Vilseckből.

Rovatok