Index Vakbarát Hírportál

Műsor az Emmiben, nem engedték be a pedagógusokat az épületbe

2022. február 11., péntek 11:15

A korábbi terveknek megfelelően ma délelőtt nem sokkal 10 óra előtt megjelentek a pedagógus-szakszervezetek képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt annak érdekében, hogy a következő, március 16-ra tervezett, határozatlan ideig tartó munkabeszüntetés alapjait lefektessék. Az érdekvédők azonban megegyezés helyett még a kormányt képviselő Kisfaludy László irodájáig sem jutottak el, a portánál ugyanis megállították őket.

„Tárgyalni jöttünk, sztrájktárgyalásra érkeztünk, hiszen kaptunk meghívót Kisfaludy Lászlótól” – jelentette ki az épület előtt Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki bizonyítékként három, az Emmitől kapott levelet is felolvasott. Ezekből kiderült:

A szakszervezetek ennek ellenére próbáltak meg bejutni az Emmi épületébe, ám ahogyan arra számítani lehetett, csak a portáig jutottak. A minisztérium munkatársai ott közölték: nem mehetnek be, nincs érvényes időpontjuk.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint a kormány nem tesz mást, mint húzza az időt, arra megy ki a játék, hogy ahogy a korábbi sztrájknál, úgy most se férjenek bele a határidőkbe.

Szabó Zsuzsa kiemelte, hogy a március 16-i sztrájk megtartását nem adják fel, a jogszerűségért pedig mindent megtesznek.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtök délután jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla, ami alapján megállapították, hogy a 2022. január 31. napján tartott figyelmeztető sztrájk jogellenes volt.

Az Emmi egyébként már korábban jelezte, hogy jogerős ítélet nélkül a sztrájknak nincs törvényes alapja, de a szakszervezetek több alkalommal is hangsúlyozták, hogy ezt kizárólag a bíróság mondhatja ki. Most, hogy ez megtörtént, a pedagógusok úgy döntöttek, hogy a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel.

Rovatok