Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a szürke farkas a Mátrában, menekülnek a szarvasok

2022. február 12., szombat 17:34

Egyre gyakrabban jelennek meg belterületen az erdei vadak.

Egyre gyakoribb a Mátra területén az erdei vadak, leginkább a szarvasok felbukkanása a belterületeken. Ezek az állatok károkat is okozhatnak, emiatt a rendőrség engedélyezte több helyen a lakott területen történő kilövésüket.

Gellén István, Vécs polgármestere a gyöngyösi rendőrkapitányságtól kérte, hogy a nagy számban megjelenő szarvasokat a település belterületén február 15-ig 19 és 21 óra között a helyi Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza kilőhesse – írja a Heves megyei hírportál.

A vadásztársaság tájékoztatása szerint a belterületi kilövés abban különbözik a külterületitől, hogy a lakosságra való tekintettel kell megválasztani a lőirányt, az elhelyezkedési helyet, illetve a helybelieket értesíteni kell.

A település jegyzőjével és polgármesterével egyeztetve határozták meg a kilövés helyeit, ahol a vadász egy kijelölt időben ha szarvast lát, elejtheti. Arról nincs határozat, maximum hány állat kerülhet puskavégre.

Január 16-tól Sirokban is újraindult a vadak gyérítése, bár itt a lakossági panaszok miatt a kilövést két hétre szüneteltették. A panaszok kivizsgálása után folytatták a vadak riasztását. Itt is jelentős károkat okoznak az állatok, nemrég lekérgezték a Sirok-Kútvölgyben négy éve telepített császárfákat.

Abasáron is nőtt a belterületi vadkár – mondta a település polgármestere, Kazsu Attila. A belső patakok mentén díszfákat és terméseket rongáltak. Babus Gábor gyöngyös­tarjáni hivatásos vadász szerint azért húzódnak le a falvak közelébe a szarvasok, mert a Mátrában megjelent a szürke farkas.

Rovatok