Index Vakbarát Hírportál

Szombattól politikai értéke lesz az aláírásunknak

2022. február 12., szombat 08:09

Hivatalosan is elstartolt a 2022-es országgyűlési választás kampánya. Számos jelöltet már bejelentettek a pártok, de ahhoz, hogy hivatalosan is megmérethessék magukat április 3-án, szükség van még a választópolgárok támogatói ajánlására.

Február 12-től, a választást megelőző ötvenedik naptól számítják az országgyűlési választás hivatalos kampányidőszakát. Ezen a napon indul a 106 országgyűlési egyéni választókerületben a jelöltek számára az ajánlásgyűjtés.

Az egyéni választókerületekben a jelöléshez legalább 500 – a választókerületben lakó – választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Az ajánlást az ajánlóíven lehet leadni, amit a választópolgár nevének, személyi azonosítójának és magyarországi lakcímének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia. A választópolgár jelenlétében az adatait más is kitöltheti az ajánlóíven, ugyanakkor más nem írhat alá helyette.

Az ajánlóíven fel kell tüntetni az ajánlást gyűjtő személy nevét, személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának (személyazonosító igazolvány/útlevél/vezetői engedély) számát – és aláírását is.

Hivatalos oldalán a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra is felhívja a figyelmet: fontos, hogy a független jelöltként indulni szándékozó választópolgárok és a jelölő szervezetek kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy az ajánlóíven az ajánlást gyűjtő pontosan adja meg az adatait. Abban az esetben ugyanis, ha a gyűjtő az adatait hiányosan vagy hibásan rögzíti (pl. elírja a személyi azonosítóját, a viselt neve és a születési neve eltér, és ez utóbbit adja meg), az az ajánlóíven szereplő összes ajánlás érvénytelenségét okozza.

A választópolgár több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat.

Ajánlást az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni, az alábbi kivételekkel:

Az ajánlásokat február 25-én 16 óráig gyűjthetik a jelöltek, a leadott íveket az adatokkal és aláírásokkal az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda 3 napon belül ellenőrzi.

Országos lista pártlistaként vagy nemzetiségi listaként állítható. Országos listát a Nemzeti Választási Bizottság által jelölő szervezetként nyilvántartásba vett párt vagy országos nemzetiségi önkormányzat állíthat. Az országos listát a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba. Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. A pártlistát legkésőbb 2022. február 26-án 16 óráig kell bejelenteni. Két vagy több párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján, kizárólag ugyanazon pártok részvételével, közös pártlistát állíthat. A további menetrendről ITT írtunk.

Szigorú szabályai vannak a gyűjtésnek

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már korábban közzétette, illetve az MTI-nek is elküldte az ajánlásait, amely szerint az ajánlásgyűjtésben részt vevő aktivistáknak adatfeldolgozói vagy ezen feladatok meghatározására is kiterjedő megbízási szerződéssel kell rendelkezniük, és szükség esetén igazolniuk kell, hogy mely adatkezelő nevében gyűjtik az érintettek személyes adatait.

A NAIH elvárja, hogy a pártok egyértelműen határozzák meg az adatkezelés céljait, és el kell határolniuk a különböző adatkezelési célokat, így például az ajánlásgyűjtést és az azzal egy időben végzett szimpatizánsi adatgyűjtést.

A képviselőjelöltek ajánlására szolgáló íven a törvényben rögzített, az ajánlás érvényességéhez szükséges személyes adatokon túl egyéb személyes adatot – például olyat, amely a választó politikai véleményére utalhat – nem szabad rögzíteni.

Azt azonban az ajánlásgyűjtők nyilvántarthatják, hogy a felkeresett személy otthon volt-e, vagy hogy a címe megváltozott, adott esetben azt, hogy az érintett elhunyt.

A NAIH azt ígéri, hogy minden, a pártok adatkezelését érintő panaszt ki fog vizsgálni és szabálytalanság gyanúja esetén hivatalból eljárást indít.

(Borítókép: Index)

Rovatok