Index Vakbarát Hírportál

Szerdától olcsóbbak lehetnek a gyorstesztek Magyarországon

2022. február 13., vasárnap 15:44

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint hamarosan csökkenni fog az antigéngyorstesztek ára Magyarországon. A GVH vizsgálata megállapította: a magyarok drágábban vásárolhatják meg itthon a teszteket, mint a szomszédos országokban és más európai uniós tagállamokban.

Várhatóan nő az árverseny, ezáltal csökkenhet az antigéngyorstesztek ára, miután szerdától kiskereskedelmi üzletek is árulhatnak ilyen terméket – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy szerdától minden, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak Covid–19 kimutatására készült antigéngyorstesztet. Korábban csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletben lehetett ilyet vásárolni.

Kiemelték, hogy csak a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az OGYÉI-től kérhetik a kiskereskedelmi egységek. Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van gyógyszerforgalmazási engedélye.

A rendelkezés következtében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztekhez, nőhet az árverseny, és csökkenhet a gyorstesztek ára

– tették hozzá. A PCR-teszt továbbra is hatósági áras, legfeljebb 19 500 forintot lehet érte kérni.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki úgy dönt, hogy önkéntesen vásárol magának belőle.

Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos. A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti. Az OGYÉI azt javasolja, hogy ha valakinek a saját magán végzett gyorstesztje pozitív, keresse fel a háziorvosát.

Korábban az Index arról is beszámolt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021 decemberében indított piaci vizsgálatot a Magyarországon elérhető koronavírustesztek áráról. Mint kiderült, a magyarok drágábban vásárolhatják meg itthon a teszteket, mint a szomszédos országokban és más európai uniós tagállamokban.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerint ingyenessé kellene tenni a gyorsteszteket. Az Index korábban a kormányinfón is érdeklődött az ügyben, hogy lesz-e hazánkban ingyenes tesztelés, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt felelte, hogy ehelyett az lenne a fontos, hogy mindenki beoltassa magát. Mint ismert, a koronavírust a beoltottak is elkaphatják, álláspontjuk azonban ezt figyelembe véve sem változott.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírustesztekre.

(Borítókép: Martin Bureau / AFP)

Rovatok