Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Orbánnak van egy tízezres, halottakból álló hadserege

2022. február 15., kedd 16:29

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a választási kampány egyre jobban hasonlít egy rémmesére, és levélszavazó zombikat emleget.

Hadházy Ákos hétfői Facebook-posztjában arról írt, hogy

a Választási Iroda elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet, akik helyett sajnos a buzgó fideszes aktivisták minden további nélkül el tudják küldeni levélben a szavazatokat.

A független képviselő megkapta az arra vonatkozó adatokat, hogy hány elhunyt határon túli honfitársunkat jelentették ki a szavazásra jogosultak közül. Hadházy Ákos részletezi: 2018 és 2021 között, négy év alatt összesen 3085 főt. 2018-ban 378 445 regisztrált szavazó volt.

Ha tudjuk, hogy Magyarországon évente ezer főből 13-15 ember hal meg, akkor könnyen kiszámolható, hogy a határon túli regisztrált választók közül négy év alatt elhunytak száma minimum húszezer körül lehet. Ehhez képest csak háromezer honfitársunkat törölték a nyilvántartásból. A többiek címére ugyanúgy kiküldik a leveleket, mintha élnének, és a hozzátartozóik minden további nélkül szavazhatnak is helyettük.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztban reagált Hadházy Ákos állításaira:

A választási kampány egyre jobban hasonlít egy rémmesére. A Fidesz nemcsak gonosz, kapzsi és hazug, hanem most kiderült, hogy Orbánnak van egy tízezres, halottakból álló hadserege is. Levélszavazó zombik. Az Éjkirály velük akarja megtartani a hatalmát. Meg kell akadályoznunk!

Itt foglalkoztunk a határon túli magyarok 2022-es országgyűlési választáson történő szavazásáról szóló rendelettel.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. november 30-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok