Index Vakbarát Hírportál

A kormány kétszázmilliárdért vásárol új notebookokat tanároknak és diákoknak

2022. február 15., kedd 15:09

A Klebelsberg Központ irányításával elkezdték a 120 ezer notebook kiszállítását a tanárok és diákok számára.

A kormány a következő négy évben mintegy kétszázmilliárd forint értékben vásárol 565 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot a köznevelés digitalizációjáért.

A cél, hogy a köznevelésből kikerülő diákok megállják a helyüket az élet korszerű viszonyai között, és képesek legyenek arra, hogy a továbbiakban is fejlesszék informatikai képességeiket, ismereteiket. Az első ütemben 34 milliárd forintból beszerzett notebookokból 55 ezer jut diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz, tízezret pedig az iskolákban helyeznek el

– mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden, hozzátéve, hogy a robotika megismerése érdekében olyan interaktív kijelzők érkeznek az intézményekbe, amelyek növelik a gyermekek kreativitását, valamint programozható robotokat, drónokat, áramköröket is kapnak. Utóbbiakat 2024 végéig ki akarják küldeni.

A programban minden állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola részt vehet, a szakképző intézmények pedagógusai és tanulói viszont nem. Idáig 473 intézmény csatlakozott.

2025 végéig 615 ezer notebookot osztanak ki. A projekt négy éve alatt az ötödik és kilencedik tanévüket töltő diákok szülei igényelhetnek notebookot gyermekük részére.

A tervek szerint az első 120 ezer notebookot február 15. és március 31. között eljuttatják a kilencedik évfolyamban tanuló diákoknak és azoknak a pedagógusoknak, akik még nem kaptak hordozható számítógépes eszközt személyes használatra. Összesen 1168 településen 3570 iskola érintett a projektben.

(MTI)

Rovatok