Index Vakbarát Hírportál

Kidobta újszülött gyermekét a fészerbe, tíz év börtönre ítélték

2022. február 16., szerda 18:20

Emberölés miatt tíz év börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán, nem jogerősen azt a fiatal nagykanizsai nőt, aki otthonában megszülte, majd az udvaron lévő fészerbe dobta gyermekét. Az újszülött az ellátatlanság miatt később meghalt.

A jelenleg 21 éves nő 2019-ben ismerkedett meg egy férfival, de kapcsolatát titkolta környezete előtt. 2019 augusztusában teherbe esett, de ezt is eltitkolta hozzátartozói elől. Orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, a férfinak azonban alkalmanként ultrahangképet, illetve várandósgondozási kiskönyvéből fotózott részletet küldött, mintha egészségügyi ellátást kapna – közölte Bartalné Mentes Judit, a bíróság szóvivője az MTI-vel.

A nő 2020 májusában arról küldött üzenetet a férfinak, hogy indul a kórházba, később pedig azt írta neki, hogy „a baba elment”, nem volt egészséges.

A vádirat és a bíróság szerint valójában a nő ezen a napon otthon, egyedül szülte meg egészséges kislányát, majd a csecsemőt egy ruhába csavarva az udvaron lévő fészerben a földre dobta, és magára hagyta. Később visszament az újszülöttért, aki még élt, nyöszörgött, ezért bevitte a házba, de nem látta el.

Végül a nő anyja talált rá a csecsemőre, akit azonnal kórházba vitt, de a kritikus állapotban lévő újszülött az orvosi kezelés ellenére másnap meghalt. A 4-5 órán át fennálló ellátatlanság miatt  oxigénhiányos állapot alakult ki, az ennek következtében fellépő agyduzzanatos agyi beékelődés okozta a csecsemő halálát. 

A még tavaly nyáron tartott előkészítő ülésen a vádlott csak részben ismerte el a vádiratban foglaltakat. Tagadta, hogy bántalmazta, és azt is, hogy bedobta az újszülöttet a fészerbe, azt vallotta, hogy amikor kicsit később bevitte a gyermeket a lakásba, megfürdette, felöltöztette és megetette.

A Zalaegerszegi Törvényszék a tízéves börtönbüntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott fiatal felnőtt korát, azt, hogy beismerte a bűnösségét, és figyelembe vette a lány személyiségére vonatkozó orvosszakértői vélemények megállapításait.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Rovatok