Index Vakbarát Hírportál

Leszbikus párra támadt az utcán, felfüggesztett börtönre ítélhetik

2022. február 16., szerda 09:19

A vád szerint egy 44 éves férfi az egymást átkarolva sétáló két nőt hangosan szidalmazta, majd az egyiküket meg is lökte. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott, egy 44 éves férfi 2021. július 28-án az esti órákban a VI. kerületi Izabella utca és Andrássy út sarkán meglátott két nőt, akik szexuális irányultságukat nyíltan felvállalva, egymást átkarolva sétáltak. A sértetteket szexuális irányultságuk miatt hangosan szidalmazni kezdte, és trágár szavakkal azt kiabálta, hogy menjenek át az út túloldalára. Ezután a vádlott az egyik nőt hátulról a vállánál meglökte, amitől a sértettek az út szélén parkoló kocsik közé sodródtak.

A vádlott agresszív, támadó fellépése a sértettekben félelmet keltett. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a 44 éves férfit kétrendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, amit az egyik sértett sérelmére bántalmazással követett el. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel börtönbüntetést szabjon ki, amelynek végrehajtását – tekintettel a férfi büntetlen előéletére – próbaidőre függessze fel.

A közösség elleni erőszakot a törvény súlyosan rendeli büntetni. A bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az elkövető a sértett valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így köztük szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy a sértettben riadalmat keltsen. Még súlyosabban, 1–5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki ilyen indíttatásból a sértettet bántalmazza is – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Főügyészség.

Rovatok