Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, sikerrel jártak a taxisok, engedélyezik a díjak emelését

2022. február 16., szerda 17:56

Úgy tűnik, volt hatásuk a taxistüntetéseknek a kormányra: mostantól engedélyezik a taxis tarifák megemelését. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester tárgyalást fog folytatni a hivatalos taxisszervezetekkel, aminek következményeként megállapodás születhet a díjak ügyében.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy február első hetén annak érdekében vonultak ki tüntetni a taxisok, hogy a kormány segítségét kérjék, miután a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan elutasította a tarifaemelésre vonatkozó követelésüket, a kormány – járványügyi vészhelyzet miatti – díjemelési tilalmára hivatkozva. Annak értelmében ugyanis a gazdálkodó szervezetek díja nem lehet magasabb, mint a díjemelési tilalom bevezetése előtt volt – az önkormányzat szerint ez azt jelentette, hogy a taxis díjakat, tarifákat sem emelhetik.

Azonban a HVG beszámolója szerint ez probléma most hirtelen megoldódott, ugyanis több olyan állásfoglalás érkezett a kormány részéről, amik szerint veszélyhelyzeti intézkedések nem akadályozzák a taxis tarifaemelést, ennek értemében szabadon engedélyezheti a taxis tarifákat az önkormányzat. 

Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője a februári tüntetések idején hangsúlyozta, hogy 2017-ben volt legutóbb tarifakorrekció, míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az üzemanyag ára negyven százalékkal lett drágább azóta. A taxisok a jelenlegi, hétszáz forintos kiállási díjat ezer forintra, a háromszáz forintos kilométerdíjat ötszáz forintra, a jelenlegi, hetvenöt forintos percdíjat száz forintra növelnék. 

Úgy tűnik, sikerrel jártak a taxisok: a kormány engedélyezi a taxidíjak emelését.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ma jelentette be Facebook-oldalán, hogy elkezdődnek a tárgyalások a taxisszervezetek és a Főpolgármesteri Hivatal között. Hozzátette, hogy amennyiben lesz szakmai és politikai megállapodás, abban az esetben döntést hoznak a taxitarifák ügyében. 

Rovatok