Index Vakbarát Hírportál

Mostantól ellenőrizhetjük, hogy melyik politikust támogattuk aláírásunkkal

2022. február 17., csütörtök 11:19

Szeptemberben még csak lehetőségként merült fel, mostantól azonban online nézhetjük meg, ellenőrizhetjük, hogy melyik jelöltet is támogattuk – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda (NVI), aminek segítségével a választók ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában. A fejlesztés segítségével az országos népszavazások esetében is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz, azonosítást követően. Ez lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos azonosítás vagy videós azonosítás. A használattal kapcsolatos további részletek itt olvashatók.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek. Ez igaz a népszavazások aláírásaira is.

A lehetőségről az NVI elnöke már egy szeptemberi interjúban beszélt az Indexnek. Akkor azt mondta, hogy a készülő rendszerbe nem kerül be minden leadott ajánlás. Például az egyéni jelöltséghez 500 ajánlásra van szükség, és a helyi választási iroda csak addig ellenőrzi az adatokat, amíg ezt a számot el nem éri a jelölt. Csak az így ellenőrzött ajánlások kerülnének be a rendszerbe, és ennek az adatbázisa lenne kereshető a választópolgár számára. 

Azután, hogy a fejlesztés elérhetővé vált, Nagy Attila elnök arról beszélt:  

Az új ellenőrzési lehetőség megkönnyíti és digitalizálja az eddigi folyamatot. Azt várjuk, hogy a Kit ajánlottam? elnevezésű fejlesztés elősegíti a választások tisztaságát és erősíti a közbizalmat.

Azzal, hogy minden választópolgár számára nyitva áll az ellenőrzés lehetősége, könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és az aláírások jogosulatlan felhasználásának. Amennyiben a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, úgy kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.

Az új szolgáltatás mellett az ajánlások vagy az aláírások ellenőrzésére papíralapon, illetve személyesen továbbra is van lehetőség.

(Borítókép: Országgyűlési választások 2018-ban. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok