Index Vakbarát Hírportál

Budakalász megtelt

2022. február 17., csütörtök 19:28

Már nincs hova terjeszkednie Budakalásznak, ezért szigorít a városvezetés.

Az adatok alapján a budapesti agglomeráció más településeihez hasonlóan jelentősen nőtt a lakosságszám Budakalászon. Tíz év alatt ötvenszázalékos volt a bővülés, és továbbra sincs vége. A településen 1500 beépíthető ingatlan van, ez mintegy 5-6 ezerrel növelné a mostani 12 500 fős létszámot.

Budakalászon jelenleg 4350 lakóingatlant tartanak nyilván, az elmúlt években lakóparki beruházások jelentek meg az északi városrészen és a régi települési központhoz közeli dombokon.

Péterffy Gábor, a polgármesteri kabinet vezetője a Menedzsment Fórumnak elmondta, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítása előtt először változtatási tilalmat rendeltek el 2021 őszén. Ez azt jelenti, hogy egyes ingatlanok esetében nem szabad telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Egy másik ingatlancsoport esetében a tilalom csak lakóház építésére vonatkozik. Ezek a területek jellemzően kertes mezőgazdasági övezetek, ahol lakóház építését megengedték, de a feltételek felülvizsgálata ott is szükséges.

(Borítókép: A légi fotón a Lupa-tó Budakalász közelében 2021. július 30-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok