Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ezzel a kéréssel fordult a sajátjaihoz

2022. február 17., csütörtök 15:35

Kihelyezett frakcióülést tartottak a kormánypártok Balatonfüreden. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kutatások azt mutatják, hogy ők az esélyesek, de a győzelemért még rengeteget kell dolgozniuk.

Kocsis Máté a balatonfüredi frakcióülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: választási felkészülés zajlik, ezért alapvetően az ülés témái is e köré csoportosultak. Szerda este meghallgatták Orbán Viktor helyzetértékelését, csütörtökön pedig több miniszter ágazati típusú beszámolója volt napirenden.

A Fidesz frakcióvezetője a választás tétjének nevezte, hogy visszatér-e a Gyurcsány–Bajnai-korszak Magyarországra. Kocsis Máté úgy látja, hogy a baloldali kormányok idején „elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett”. A mostani kormány munkájával kapcsolatban azonban hangsúlyozta: visszaadták a 13. havi nyugdíjat és számtalan ágazatban emelték a béreket, korlátozták a rezsiárakat. Kocsis Máté azt ígéri, ha április 3-án nyernek, folytatódik a béremelési program.

Hogy a velünk szemben állók mit képviselnek, az nem bonyolult dolog. A politika tapasztalati műfaj, a baloldal programját megismerhette az ország 2002 és 2010 között

– jelentette ki.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy meghallgatták többek között Varga Mihály pénzügyminisztert, aki beszámolt a 7,1 százalékos, az Európai Unió élvonalába tartozó gazdasági növekedésről, ez tette lehetővé a béremelési programot, a fiatalok szja-mentességét és a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítését.

A frakcióülésen a gyermekvédelmi népszavazásról is szó esett, valamint hivatalosan döntöttek arról, hogy Novák Katalint jelölik az államfői tisztségre, ezt a KDNP is támogatja.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője ismertette: pártja a szövetségi ülés előtt tartott külön frakcióülést. A kormánypárti politikus világossá tette, hogy ezután is minden támogatást megadnak a kormánynak. Kitért Márki-Zay Péterre is. Szerinte olyat még nem láttunk, hogy valaki önmagát kereszténynek és nemzetinek mondó emberként a kommunistáktól a fasisztákig gyűjt szövetségeseket.

„Az esélyesek mi vagyunk”

Kocsis Máté újságírói kérdésre a választási esélyeket illetően kijelentette:

Bizakodók vagyunk, a miniszterelnök úr is az volt.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a közvélemény-kutatások bizakodásra adnak okot, de ebből még nem született választási győzelem. A kétharmados többség kérdése nem merült fel, Kocsis Máté szerint ha nyernek, akkor már részletkérdés, hogy az milyen nagyságrendben történik.

Az esélyesek mi vagyunk, de ezt győzelemre kell váltani, amiért rengeteget kell még dolgozni

– fogalmazott.

Kocsis Máté később újságírói kérdésre elárulta: Orbán Viktor a kampánymunkával kapcsolatban elsősorban azt kérte, hogy az esélyesség ne elbizakodottságba forduljon, hanem munkába. A frakcióvezető kiemelte: kampányolni kell, el kell jutni az emberekhez, 2002 a nemzeti oldal számára nagy tanulság volt.

Róna Péter ellenzéki államfőjelöléséről kifejtette: egyelőre úgy tűnik, hogy Róna Péter még a baloldal egységét sem képes megteremteni, nemhogy a nemzetét.

Az újságírói kérdések során több téma is felmerült:

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz–KDNP közös frakcióülésén Balatonfüreden 2022. február 16-án. Az asztalnál Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok