Index Vakbarát Hírportál

„A sztrájk alapjog” – a rendelet visszavonását követelik a pedagógusok

2022. február 17., csütörtök 12:16

Csütörtökön újabb három budapesti intézmény, a BGSZC Pesterzsébeti Technikum, a Szerb Antal Gimnázium, és a Teleki Blanka Gimnázium tanárai döntöttek úgy, hogy nem tartják meg az óráikat. Ezzel követik másik három fővárosi iskola példáját; a polgári engedetlenségi akciók hátterében a kormány február 11-i rendelete áll.

„Csatlakozunk a Szent László, a Kölcsey Ferenc és az Illyés Gyula gimnáziumokban tanító kollégáink kezdeményezéséhez, a mai napon nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet” – jelentették be csütörtökön a Szerb Antal Gimnázium pedagógusai.

Kiemelték, hogy az akcióban való részvételükről önállóan döntöttek, sem szakszervezetek, sem pártok nem befolyásolták kezdeményezésüket.

„Ez egy remek iskola, felelősséggel tartozunk a gyerekek jövőjéért” – emelte ki az egyik résztvevő, hozzátéve, hogy kiállásukkal azt szeretnék elérni, hogy a kormány visszavonja a sztrájk érdekérvényesítő erejét elvevő rendeletet.

Ugyanezen okok miatt szerveztek ma megmozdulást a BGSZC Pesterzsébeti Technikumban is, de információink szerint pénteken is lesz polgári engedetlenségi akció, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban előzetesen 17 tanár jelezte a részvételi szándékát.

Frissítés: Csütörtökön a Teleki Blanka Gimnáziumban 34 pedagógusa sem vette fel a munkát, az intézmény Facebook-oldalán azt írták:

akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Mint ismert, a kormány február 11-én rendeletben fektette le a munkabeszüntetés új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy.

Az Index a csütörtöki Kormányinfón több kérdést is feltett Gulyás Gergelynek a pedagógusok ügyében, érdeklődtünk például afelől, hogy milyen retorzióban részesülhetnek azok a tanárok, akik polgári engedetlenségi akcióban vesznek részt.

Én minden pedagógustól azt kérem, hogy tartsa be a szabályokat, és lehetőség szerint ne csak bemenjen a gyerekekhez az osztályba, hanem tanítsa is őket. Nyilván minden intézménynek van egy igazgatója, az ő feladata a rend fenntartása és az oktatás biztosítása, mi ezt kérjük tőlük, tudjuk, hogy az ő helyzetük sem könnyű

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ahogy arról szintén beszámoltunk, a két nagy pedagógus-szakszervezet már a következő sztrájk előkészítésén dolgozik, a részletekről itt írtunk korábban. 

(Borítókép: Pedagógussztrájk 2022. január 31-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok