Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a napi fertőzöttek és halottak száma

2022. február 18., péntek 09:09 | aznap frissítve

Csütörtökről péntekre 7480 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 100 beteg.

Péntek reggel 9-kor megjelentek a kormányzati tájékoztató központ oldalán a friss járványügyi adatok, miszerint Magyarországon

Hangsúlyozzák: a regisztráció és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van az oltáshoz; péntek délután és szombaton is folytatódik az oltási akció, amikor időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni a vakcinát.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat – írják.

Egy nappal korábban 8578 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 115 beteg. A beoltottak száma csütörtökön 6 384 828 fő volt, közülük 6 146 028 fő a második, 3 776 200 fő már a harmadik oltását is felvette a tegnapi adatok szerint. Kórházban 5062 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 206-an voltak lélegeztetőgépen.

Terjed az omikron, de lecsengőben a járvány

Mint arról beszámoltunk, az omikron-variáns terjed, és nem csillapodik a világban, miközben sok olyan embert is megfertőz, akik kaptak már egy vagy két oltást, csak az emlékeztetőt nem. Felmerül a kérdés, fontos-e az emlékeztető oltás, vagy hagyatkozzunk a sorsra, az omikront úgysem valószínű, hogy kikerülhetjük – az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Arról, hogy a járvány ötödik hulláma a negyedik héten elérte a csúcsot, azóta pedig stagnál, enyhül, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes nyilatkozott az M1 Aktuális csatornán csütörtök reggel. Mint ismertette, a koronavírus koncentrációja egyelőre magas szinten stagnál a szennyvízben, de a regisztrált fertőzöttek száma folyamatosan csökken, az ötödik héten 13, a hatodik héten 32 százalékkal, tehát elindult a járványhullám leszálló ága. Az osztályvezető nyilatkozatáról itt írtunk bővebben.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok