Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

2022. február 19., szombat 09:16

Gálaműsoron adják át az 1879-es nagyárvíz évfordulóján, március 12-én.

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját idén Karikó Katalin biokémikus kapja, aki Szegeden szerzett diplomát, első munkahelye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt. Kutatói karrierjét az Egyesült Államokban folytatta. Karikó Katalinnak és munkatársainak elévülhetetlen érdemei vannak a koronavírus-járvány globális kezelésében alkalmazott mRNS-vakcina kifejlesztésében – tájékoztatta az alapítvány titkára az MTI-t.

Az elmúlt 32 év során elismerést kapó 128 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség között van Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikus, Szabó Gábor és Bor Zsolt lézerfizikus, Alföldi Lajos, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológus, valamint Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutató. A díjazott művészek között volt Gregor József operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a nemzet színésze és Juronics Tamás táncművész, koreográfus.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Kemény Lajos bőrgyógyász akadémikusnak ítélték oda. A művészeti kuratórium Gregor József-díját Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet kapja. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője érdemelte ki.

Rovatok