Index Vakbarát Hírportál

Több tucatszor indult eljárás tavaly kék villogó jogosulatlan használata miatt

2022. február 21., hétfő 14:17

Már az is büntetendő, ha az autójában tárol valaki kék villogót. Még a legtöbb állami szervnek is engedélyt kell kérnie.

Nem Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője volt az egyetlen, akit a rendőrség lekapcsolt jogosulatlan kék villogó használatáért – írta meg az RTL. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint tavaly összesen 48 ilyen esetben folytattak szabálysértési eljárást, azaz többtucatnyian próbálták kijátszani a rendszert. A rendőrség nem árulhatta el, hogy pontosan kiket büntettek meg vagy kik ellen indult eljárás.

A jelenlegi szabályozás szerint kétféleképpen kaphat egy jármű megkülönböztető jelzést. Az első lehetőséggel csak bizonyos állami szervek élhetnek, esetükben nincs is szükség engedélyezési eljárásra. Ebbe a körbe tartoznak például a mentők, a terrorelhárítók, a honvédség, a rendőrség vagy a tűzoltóság, de a kedvezmény nem terjed ki az összes általuk üzemeltetett járműre, hanem csak bizonyos esetekre, így például a rendészeti vagy az egészségügyi munkák során használt kocsikra. A másik megoldás esetében engedélyt kell kérni, de a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet korlátozza azon szervezetek körét, amelyek egyáltalán benyújthatnak ilyen igényt.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly összesen 931 olyan jármű volt forgalomban, amely kérésre kapott engedélyt kék villogó használatára.

A szabálysértési rendelet szerint húsz- és negyvenezer forintos büntetés szabható ki. Egyébként már az is büntethető, ha valaki engedély nélkül tart kék villogót az autójában, anélkül hogy használná. Ebben az esetben 15 és 30 ezer forintos büntetés járhat, írták

Rovatok