Index Vakbarát Hírportál

Lesoványodott, haldokló, illetve elpusztult madarak százait találták egy dániai szigeten

2022. február 21., hétfő 14:43

Élelemhiány vagy az erős viharok okozhatták a pusztulásukat.

Egy hét alatt közel kétszáz elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel Fano északi-tengeri dán sziget nyugati partján – jelentette be hétfőn a DOF dán ornitológiai egyesület.

Az elpusztult madarak nagy többsége (175) lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is.

Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy a tengeri madarak éhen haltak. Szinte mindegyiknek friss tollazata volt, de az összes madár nagyon lesoványodott – idézi a szakértőt a közlemény. Az ornitológus félelme az, hogy a szigeten talált madarak csak töredékét jelentik az összes elpusztult tengeri madárnak. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tengeri madarakról.

A tömeges madárpusztulásra egyelőre nincs magyarázat, de az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint az élelemhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozhatta a madarak halálát, de közrejátszhatott a klímaváltozás is.

A DR dán rádióállomás szerint mostanában más térségbeli országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár partra sodródását észlelik – írta az MTI.

Rovatok