Index Vakbarát Hírportál

Nagyon sokat fejlődött Zsombi, akit SMA-val kezeltek

2022. február 21., hétfő 12:59

Édesanyja szerint nagyon sokat fejlődött az SMA-ban szenvedő kisgyermek, Zsombi azóta, hogy közel egy éve megkapta a kezelést a betegségére.

Az első kisfiú a másfél éves Zente volt Magyarországon, akinek érdekében sikerült összegyűjteni az SMA-kezeléshez szükséges adományokat még 2019-ben. Azóta Zente a kezelésnek köszönhetően már járni is megtanulhatott, tavaly pedig ezt az egészségügyi beavatkozást is felvették az államilag finanszírozottak közé.

A Zsombi kezeléséhez szükséges 730 millió forint még ezelőtt, tavaly február 20-án gyűlt össze, márciusban pedig meg is történt a beavatkozás.

Felszabadult a két keze, és így elkezdhetett tevékenykedni. Más szemszögből látja a világot, most már olyan erős a kis karja, hogy tudja magát egy kis kerekesszékkel hajtani, ez pedig a mobilizációt hozta el neki

– mondta édesanyja, aki az RTL Klub Híradójában arra kérte az embereket, hogy egy másik, súlyos beteg kislányt támogassanak adományaikkal.

A 9 hónapos Bíborka olyan betegséggel született, amire nincs gyógymód.

Az orvosok szerint a kislány legfeljebb három évig élhet. Bíborka szülei ennek ellenére kétszázmillió forintot szeretnének összegyűjteni egy kísérleti kezelésre. Édesapja szerint ez abból állna, hogy a kislány vérmintáján kipróbálnának egy terápiát, és ha azon a teszten bebizonyosodik, hogy működik a kezelés, akkor utána élesben is kipróbálnák.

Rovatok