Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz

2022. február 21., hétfő 20:11

A Kelet-Európában folyamatosan eszkalálódó feszültség kapcsán Magyarországnak az az elsődleges célja, hogy az érintett felek térjenek vissza a diplomáciai úton történő megoldás kereséséhez. Magyarország felszólítja a többi nemzetet is arra. hogy tovább kell erőltetni a diplomáciát, és nem szabad hagyni, hogy kitörjön a háború.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a diplomáciai úton történő megoldás utolsó reménysugaraként tekint arra a találkozóra, amelyet Szergej Lavrov és Anthony Blinken, orosz és amerikai külügyminiszterek a héten tartanak Genfben.

Magyarország Ukrajna kérésének eleget tesz, vagyis a kijevi nagykövetség és a Kárpátalján működő két konzulátus teljes létszámmal funkcionál továbbra is. Szijjártó Péter kifejtette, hogy vannak konfliktusaink Ukrajnával, de Magyarország továbbra is segítséget nyújt, példaként nemrég 120 darab lélegeztetőgépet adtunk át Ukrajnának a koronavírus-járvánnyal szembeni ukrán védekezés érdekében – írta az MTI.

A Nyugat-Balkán stabilitása, békéje és nyugalma Magyarország nemzetbiztonsági érdeke is, ezért szankciók helyett inkább tárgyalni érdemes Bosznia-Hercegovina és Magyarország vezetőinek. Szankciókkal csupán elmélyítenénk a konfliktusokat, és feszültséget teremtenénk, ezért Magyarország arra kér minden szövetséges nemzetet, hogy ne a megszorító intézkedések eszközében lássák a megoldást, hanem a párbeszéd folytatásában. Magyarország nem támogat semmilyen szankciót Bosznia-Hercegovina kapcsán. A demokratikusan megválasztott politikusokkal beszélni kell

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó szerint a megszorító intézkedések politikája zsákutca, és az utóbbi időben nem biztosított megoldást semmilyen kérdésben. Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői találkozóján a kölcsönösen előnyös megállapodásra való törekvés kapta a főszerepet, és nem a szankciók tárgyalása.

Rovatok