Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan újabb áldozatsegítő központ nyílik

2022. február 22., kedd 20:13

Egy hete adták át Debrecenben az ország tizedik áldozatsegítő központját, márciusban pedig Egerben nyílik újabb központ – írta közösségi oldalán Varga Judit. Az igazságügyi miniszter bejegyzésében úgy fogalmazott:

Ma, a bűncselekmények áldozatainak napján is szeretnénk biztosítani minden bajba jutott honfitársunkat: van segítség! Nem állunk meg, amíg nem visszük el minden megyébe és megyeszékhelyre a segítséget. Nekünk ez egy misszió, és küldetésünket következetesen meg is fogjuk valósítani.

A tárcavezető posztjából kiderül, hogy az elmúlt két évben hét áldozatsegítő központ és két áldozatsegítő pont is megnyílt, amivel Magyarország áldozatsegítő kapacitása a négyszeresére bővült. Varga Judit hozzátette: a 06–80/225–225-ös számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal működik.

A bejegyzésből kiderül, hogy 2020-ban az áldozatsegítő szolgálat, illetve az áldozatsegítő központok együttes munkájának köszönhetően csaknem 15 ezer, 2021-ben pedig több mint 17 ezer áldozatnak tudtak hatékony, testre szabott segítséget nyújtani.

A folyamatosan javuló bűnügyi statisztikák mellett egyre hatékonyabb az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, 2021-ben bevezetett úgynevezett opt-out rendszer – közölte Varga Judit.

A miniszter emlékeztetett, hogy az Országgyűlés szigorította a büntetőkönyvet a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméért.

Rovatok