Index Vakbarát Hírportál

Flashmobot tartottak Budapesten a tiltakozó pedagógusok

2022. február 23., szerda 11:11

Amellett, hogy ma is folytatódtak a polgári engedetlenségi akciók – a gimnáziumok mellett egyre több általános iskola is beáll a sorba –, a fővárosban több intézmény együttes összefogásával egy flashmobot is tartottak.

Napról napra egyre több pedagógus dönt úgy, hogy nem tartja meg az óráit, ezzel szeretnének tiltakozni a kormány február 11-i rendelete ellen, mely a sztrájk nyomásgyakorló erejét szinte teljes egészében megszüntette. Polgári engedetlenségi akciót tartottak ma számos fővárosi intézményben, többek közt a Deák Ferenc Gimnáziumban, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, a Jedlik Ányos Gimnáziumban, a Pasaréti Szabó Lőrinc Gimnáziumban és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.

Emellett több gimnázium együttes összefogásával szerda délelőtt egy flashmobot is tartottak a tanárok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) erről élőben tudósított.

A fővárosi események mellett vidéken is egyre több megmozdulást szerveznek, tiltakoztak ma a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban és az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban – csak hogy néhány intézményt említsünk a sok közül. Ezek mellett sorra állnak ki az általános iskolákban dolgozó pedagógusok is, így tettek többek közt Szigetszentmiklóson az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában és a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.

Utóbbi szerkesztőségünknek küldött nyilatkozatában azt írja:

„Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így az alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.”

A PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével közösen kedden Alkotmánybírósághoz is fordult a fenti rendelet miatt, a részletekről itt írtunk korábban.

(Borítókép:  Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

Rovatok