Index Vakbarát Hírportál

Horváth Csaba nem ért semmit, de végiggondolja, hogy visszalép-e

2022. február 23., szerda 21:17

Füle-farka nem volt annak a háromoldalas ügyészségi dokumentumnak, amit átadtak Horváth Csabának. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt mai meggyanúsításáról, ugyanakkor azt mondta, nem érti, hogy miről lehet szó.

A reggeli házkutatás során otthonából nem vittek el semmit, azonban telefonján található adatokat lemásolták. Azt is elmondta, hogy ma fél 5-ig kutatott a zuglói polgármesteri hivatalban egy 40 fős különítmény, de az irodájába nem mentek be. Olyan szerződéseket kerestek, amik fenn vannak az önkormányzat weboldalán.

Annyit biztosan lehet tudni, hogy a zuglói parkolási rendszerrel összefüggésben zajlik a nyomozás, ebben pedig  egy SYS IT Services Kft. nevű cég is szerepel. A nyomozásnak lehetnek önkormányzatokat érintő szálai. Horváth nem nevezte meg azt az érintettet, aki szerinte abban érdekelt, hogy az ügy kiszélesedjen, azonban úgy vélte, hogy ennek politikai hozadéka lehet, de valóságalapja nincs. Ezt onnan tudja, hogy olvasta ennek a meg nem nevezett embernek a vallomását.

Nem tudták előadni azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztották volna a gyanúsításom tárgyát, erre 15 napot kértek.

Rónai Egon műsorvezető azonban ismertette az ügyészség közleményét, amely szerint megalapozott gyanú, hogy 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. Az ügyészség szerint a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Horváth visszautasította, hogy ő lenne az a politikus, aki háromszor 3 millió forintot átvett.

Amint arról közösségi oldalán is beszámolt, helyzete hasonló Iványi Gábor lelkészéhez.

Ma én voltam soron, holnapután valaki más lehet.

Horváth Csaba utalt arra, hogy az MSZP országgyűlési listáján szerepel, és arra a kérdésre, hogy nem kellene-e bejelentenie onnan a visszalépését, úgy felelt: „ezt végig fogom gondolni”, mérlegelve azt, hogy egy ilyen gesztus úgy is feltűnhet, mintha beismerne valamit. „Ha a koalíció azt kéri, hogy ezt tegyem meg, az egy külön történet” – hagyta nyitva a kérdést. Azt azonban kijelentette, hogy ha listáról mandátumot is szerezne, arról lemondana, mert zuglói polgármester akar maradni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok