Index Vakbarát Hírportál

„Nem azért nem dolgozunk, mert lustálkodunk” – csütörtökön is többfelé tiltakoznak a tanárok

2022. február 24., csütörtök 10:01

„Értetek dolgozunk, ma értetek nem dolgozunk” – ez a felirat áll azon a molinón, melyet az Óbudai Gimnázium pedagógusai függesztettek ki csütörtök reggel az iskola falára. Ma is folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók.

Kilencedik napja tiltakoznak a tanárok a kormány február 11-i rendelet ellen, mely a sztrájk nyomásgyakorló funkcióját szinte teljes egészében megszüntette.

A fővárosban többek közt a Molnár Ferenc Általános Iskola, a Fekete István Általános Iskola, a BMSZC Bolyai János Technikum, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a Dr. Török Béla Óvoda és Általános Iskola, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és az Óbudai Gimnázium állt be a sorba, utóbbi intézmény dolgozói a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) élő bejelentkezésében elmondták: náluk 19 pedagógus vesz részt az akcióban, de a tantestület többi tagja is változást szeretne.

Nem azért nem dolgozunk, mert lustálkodunk, hanem azért, mert jobb körülményeket szeretnénk kivívni, és azt szeretnénk, hogy az oktatás helyzete jobb legyen. Jogunk van ezt követelni

– mondta az egyik résztvevő. Egy másik pedagógus arról beszélt, hogy a szülők részéről is nagy a támogatás, ez már a januári kétórás figyelmeztető sztrájkkor is megmutatkozott.

Vidéken is egyre több intézményben tiltakoznak, Veszprémben a Lovassy László Gimnázium, Dunaújvárosban az Arany János Általános Iskola, Hatvanban a Bajza József Gimnázium, Répcelakon pedig a Móra Ferenc Általános Iskola tanári karának egy része döntött úgy, hogy nem tartja meg az óráit.

Az elmúlt két hétben több alkalommal is kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, szerettük volna tudni, hogy álláspontjuk szerint milyen következménye lehet a polgári engedetlenség akcióknak, és hogy terveznek-e lépéseket tenni ez ügyben. Cikkünk megjelenéséig egyik megkeresésünkre sem kaptunk választ.

Mint ismert, a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy.

Rovatok