Index Vakbarát Hírportál

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarországra

2022. február 24., csütörtök 11:10 | aznap frissítve

Az üzletekben, a bankoknál és a benzinkutaknál is megnőtt a forgalom.

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról a közszolgálati televízió csütörtök délelőtti műsorában.

A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző. Főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik „katonakötelesek”, mert tartanak a mozgósítástól.

A benzinkutakat is ellepték az autósok, attól tartva, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent lehet kapni.

A reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel – ismertette az MTI.

A közszolgálati televízió déli híradójában arról számolt be a tudósító a Záhony és Csap közti határátkelőhelytől, hogy átlagos a forgalom. Ugyanakkor növekedésre számítanak, mert az Ukrajna belsejéből érkezők még nem értek oda. Azok a családok, akiknek vannak magyarországi hozzátartozóik, barátaik, jellemzően felpakoltak és útnak indultak.

Megrohanták a boltokat Kárpátalján

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át.

A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel, mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot. A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Az ukrán–szlovák határ közvetlen szomszédságában található Ungváron a több kilométer hosszú gépkocsisor vége a városközpontba vezető utcán ér véget. A közösségi oldalakra feltöltött videók és fotók alapján beazonosítható rendszámok arra utalnak, hogy Ukrajna más megyéiből érkező utazók is kilépésre várnak.

Sokan jelezték azt is, hogy nem minden kereskedelmi egységben, benzinkútnál, jegypénztárban lehet bankkártyával fizetni, kizárólag készpénzt fogadnak el. Az ungvári vérellátó központ önkéntes véradásra szólította fel a lakosságot a készletek feltöltése céljából.

Óriási a torlódás Kijevben

Kijev belső kerületei biztonságosak, de a külső kerületekben nagy a torlódás az útnak indulók miatt – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a közszolgálati televízió déli híradójában. Beszámolt róla, hogy akkora a dugó az ukrán fővárosból nyugati irányba, hogy azok, akik reggel hat óra körül indultak el, még most is csak Kijev külső kerületeinél járnak.

A helyszíni beszámolók szerint tizenegy óra körül egy robbanásra figyeltek fel, amiről kiderült, hogy Brovaiban, egy hadiipari objektumnál történt. Az eddigi információk szerint hatan haltak meg az incidensben. Az ukrán elnök tanácsadója szerint az ukrán hadseregből már negyven áldozata van a háborúnak, és további tíz civil is életét vesztette.

Az ukrán hírcsatornákon megjelentek olyan információk, hogy az ukrán parlament elé került egy törvényjavaslat a teljes mobilizációról.

Várakozás a határon

A rendőrség határinformációs oldala szerint kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen.

A két legnagyobb határállomáson, a záhonyi–csapin és a beregsurányi–asztélyin a személyforgalomban egyaránt egy-egy órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecsi–tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónyai–haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabási–mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kora délután jelezte, hogy az ukrán viszonylatú határátkelőkön szokásos mértékű az utasforgalom. Közölték: teljes kapacitással üzemeltetik a közúti határátkelőhelyeket, és felkészültek a nagyobb utasforgalom kezelésére is.

Kora délután a tiszabecsi közúti határátkelőhelyen tapasztalható kismértékű növekedés, itt a belépő személyforgalomban két óra a várakozási idő.

A rendőrség Határinfó oldalán nyomon követhető, mennyi várakozással kell számolni a határátkelőknél:

(Borítókép: Kijevi lakosok hagyják el a várost 2022. február 24-én. Fotó: Chris McGrath / Getty Images Hungary)

Rovatok