Index Vakbarát Hírportál

Piros kategóriába sorolta a külügy Ukrajnát

2022. február 24., csütörtök 16:51

Utazásra nem javasolt, piros kategóriába sorolta Ukrajnát a Külgazdasági és Külügyminisztérium a kialakult háborús helyzet miatt.

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön Ukrajnát az I-es (piros), utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta.

Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt.

A külügy azt kéri, hogy az Ukrajnában tartózkodó magyar állampolgárok regisztráljanak konzuli védelemre. 

Mint írják, valamennyi ukrajnai magyar külképviselet a magyar állampolgárok rendelkezésére áll, hogy segítséget nyújtson, akár személyesen, akár telefonon. 

A piros, I-es kategória a Külgazdasági és Külügyminisztérium legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés, az ebbe a kategóriába tartozó országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzés, háborús cselekmény, zavargás, természeti katasztrófa, betegség vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – esemény tapasztalható. Ezért a külügy azt javasolja, ha valaki már az országban tartózkodik, minél előbb hagyja el az országot.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt közölte, hogy nem küldtek el senkit a kijevi magyar nagykövetségről. A zavartalan ügyintézés érdekében a budapesti konzuli szolgálat emelt létszámmal üzemel. 

Rovatok