Index Vakbarát Hírportál

Ha túltolják az oroszok, rosszul reagál a NATO, belecsúszhatunk egy világháborúba?

2022. február 25., péntek 12:59

Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója volt az Index Kibeszélő Extra című műsorának vendége. A szakértővel elemeztük, hogy mit nyer Putyin a háborúval, és miért akarják olyan nagyon elfoglalni az oroszok Kijevet.

A szakértő úgy véli, hogy az oroszok egyértelmű célja az ukrán főváros bevétele, az adminisztráció épületeinek elfoglalása. Egyelőre azonban nem tűnik olyan lendületesnek az offenzíva, mint ahogyan azt tervezték, hiszen például az oroszbarát területeken is csak 6-8 kilométer mélyen tudtak behatolni, és kemény ellenállásba ütköztek.

Beszélt arról is, hogy mára vált világossá Putyin elnök kijelentéseinek egy része, amelyeket az elmúlt években Ukrajna vonatkozásában tett, és hogy miért is fontos ez a háború személyesen az orosz elnöknek.

Ha túltolják az oroszok, rosszul reagál a NATO, belecsúszhatunk egy világháborúba?

Szó volt arról is, hogy mit jelenthet az ukránok számára az előző éjjel elrendelt tömeges mobilizáció, amelynek nyomán a 18–60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot.

Az adásban többek között szóba került az is, hogy 

Putyin történelmi léptékben gondolkodik, hogy aranybetűkkel írja be nevét a jövő orosz történelemkönyveibe:

Mivel lassan 70 éves lesz az orosz elnök, és politikai pályafutása lassan a végéhez közeledik, ezért azt gondolja, hogy ha valami maradandót akar alkotni az utókornak, akkor erre a legjobb a régi orosz álmoknak megfelelően visszahozni a Krímet és Ukrajnát.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Bendarzsevszkij Anton. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok