Index Vakbarát Hírportál

A maszk nem szájkosár, ne lógassa az orrát!

2022. február 25., péntek 07:13

A koronavírus-járvány tavaly év végi súlyosbodása miatt immár negyedéve ismét szigorú maszkviselési szabályok vannak érvényben Magyarországon, de a védőeszköz használatát mégis sokan félvállról veszik. Pedig semmi értelme orr alatt hordani a maszkot, hiszen a szabályszegők fertőzhetnek és fertőződhetnek – figyelmeztet az Indexnek nyilatkozó tüdőgyógyász.

A kötelező maszkviselésre vonatkozó aktuális részletszabályok tavaly november 20. óta hatályosak, és ezek mind a mai napig a szájat és az orrot eltakaró védőeszköz viselését írják elő 

A tömegközlekedésben azonban már korábban, november elsején kötelezővé tették a maszkviselést a MÁV–Volán-csoport és a BKK járművein, valamint az állomásokon és a megállóhelyeiken.

Az értelmi fogyatékosok felmentést élveznek

A maszkviselés alól kizárólag a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, továbbá az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrum zavarral élő személy mentesülhet, és a maszkviselés elmulasztása szankcionálható, vagyis a kötelességszegőkre 8 ezer forintos büntetés vár. Elvileg.

Csakhogy a gyakorlatban vélhetően kevés elrettentő bírságolás történhet, hiszen a vonatokon, autóbuszokon, villamosokon és a boltokban mindennapos látvány a maszkot szájkosárként viselő utas, vásárló.

A mindennapi életben magam is azt tapasztalatom, hogy az emberek mára elfáradtak, kiégtek a koronavírus-járványban, és sokan nem, illetve nem megfelelően hordják a maszkot

– mondta az Indexnek Várdi Katalin tüdőgyógyász főorvos.

Pedig az egészségügyi szakember arra figyelmeztet, hogy a helytelen maszkhasználat alaposan növelheti a fertőződés kockázatát, hiszen a maszk az égvilágon semmilyen védelmet nem nyújt, ha a száj vagy az orr szabadon marad.

Az, aki a szája és az orra közül kizárólag a száját fedi el, az orrát pedig kilógatja, az nem 50 százalékos védelmet élvez, hanem jószerével semennyit, hiszen az orrlégzéssel a vírus minden további nélkül fertőzni képes.

A tüdőgyógyász főorvos mindezt azzal egészíti ki, hogy gyakran látni koszos, szemmel láthatóan elöregedett védőeszközt viselő embereket, holott nyilván a maszkok nem örök életűek, azokat rendszeresen cserélni vagy mosni kell.

Sebészi maszkok

Ezek az eszközök körülbelül 3-4 óra használatra vannak hitelesítve, utána a kilélegzett vízpára miatt átnedvesednek, vagyis már inkább csak gócforrásnak tekinthetők, nem pedig védőfalnak. Az ilyen maszkok viselésével kapcsolatos gyakori hiba, hogy a színes, kétoldalú maszknak a színes felülete kerül belülre, holott ezeket úgy tervezték és készítették, hogy a hatékony szűrés érdekében a színes felületnek kívül kell lennie.

Varrott maszkok

A sebészi maszk részecskeszűrő képességéhez hasonló hatásfokot lehet elérni egy varrott maszkkal, de javasolt ezeket százszázalékos pamutanyagból készíteni, mivel az ilyenek mosással és vasalással gyorsan tisztíthatóak, fertőtleníthetőek.

FFP-maszkok

Az FFP-maszkok viselése kissé eltér az eddig felsoroltakétól. Ezek a védőeszközök ugyanis merevebbek, és felvételüket a konvex és konkáv oldalak közötti különbség, valamint a sokkal feltűnőbben elhelyezett orrmerevítő drót helyzete szabja meg. Előnyük a sebészi maszkokkal szemben, hogy sokkal tartósabbak, egyhuzamban akár 8-12 óra használatra is hatásosan alkalmazhatóak, ám utána ezeket is cserélni kell.

A vírus megorrontói

De lehet akármilyen jó szűrőképességű egy maszk, ha azt nem helyesen hordják. Egyik legtipikusabb ilyen hiba, amikor az orr kilóg. Sokszor látni ilyet a mindennapokban, amikor a maszk éppen csak a száját takarja, miközben az orr szabadon kikandikál. Egyrészt groteszk látvány, másrészt ennek így tényleg semmi értelme, hiszen nemcsak könnyedén belélegezhetőek így a kórokozók, de a fertőző emberek a felső légutakból is könnyedén terjeszthetik a vírust. 

További fontos óvintézkedések

Fontos végül hangsúlyozni, hogy a maszkviselés senkinek nem adhat teljes biztonságérzetet, ugyanis rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés nélkül nem jelent elegendő védelmet.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok