Index Vakbarát Hírportál

A honvédség megkezdte az átcsoportosítást a magyar–ukrán határhoz

2022. február 25., péntek 10:52

A Magyar Honvédség megkezdte az átcsoportosítást a magyar–ukrán határ közelébe – jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison tartott tájékoztatóján.

A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, hogy az ide települt egységek feladata kettős. Egyrészt segíteni a Belügyminisztérium erőit az esetleges humanitárius válság kezelésében, illetve szavatolni a magyar emberek biztonságát.

Lövész, harckocsizó, felderítő, különleges műveleti, légvédelmi, műszaki és CIMIC-alegységek érkeznek és igyekeztek folyamatosan a térségbe. Illetve fokoztuk a tevékenységet a légtérben is. Merev- és forgószárnyas eszközeink folyamatosan érkeznek

– mondta Ruszin-Szendi Romulusz. Hozzátette: remélik, hogy az ott élő lakosok érzik, hogy számíthatnak a magyar katonákra.

A honvédség parancsnoka ugyanakkor kérte a lakosság türelmét, és felhívta a figyelmet arra, hogy nappali és éjszakai lőgyakorlatokat is végrehajthatnak. A feladatban nemcsak aktív, hanem tartalékos katonák is részt vesznek.

(Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Magyar Honvédség parancsnoka (b) kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok