Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: Az oltásokkal a poszt-Covid-tüneteknek is elejét lehet venni

2022. február 26., szombat 15:33

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele – mondta Kásler Miklós az Életközelben videóinterjú aktuális részében, ahol beszélt a negyedik oltás fontosságáról, a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseiről, valamint belgrádi utazásának részleteiről is.

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele

– mondta az emberi erőforrások minisztere. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni védőoltásokkal a poszt-Covid-tüneteknek is elejét lehet venni, a negyedik oltást pedig nem csak a betegségen átesetteknek ajánlja, hanem mindenkinek, akinél a legutóbbi oltás óta eltelt 4-5 hónap, és kísérőbetegsége van.

Fejlesztés Pécsett

A Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) MTI-hez eljuttatott közleményében idézik, a Pécsi Tudományegyetem klinikáinak egészségügyi fejlesztése 10 milliárd forint támogatásból valósul meg. Kásler Miklós a beruházásokkal kapcsolatban kiemelte: a Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és családbarát szülészet 2,8 milliárd forintból, a gyermekklinika pszichiátriai és sürgősségi részlege 3,8 milliárd forintból, a fogászati tömb 2,6 milliárd forintból, az idegsebészeti klinika műtője pedig 1 milliárd forintból újul meg. Ez segíteni fogja az agyi műtétek, illetve a gerincműtétek elvégzését a kor technikai színvonalán – mutatott rá.

A héten Belgrádban tett látogatásával kapcsolatban a miniszter elmondta: a miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter asszonnyal áttekintették az előadóművészeket, múzeumokat, levéltárakat, valamint a magyar–szerb filmgyártást érintő együttműködések lehetőségeit. A miniszter asszony támogatását fejezte ki a készülő Hunyadi-filmmel kapcsolatban. Felajánlotta a lehetőséget, hogy Szendrő várában forgassák a történelmi alkotás Nándorfehérvárra vonatkozó részeit – mondta.

A beszélgetés végén a parasport napja, valamint a közelgő téli paralimpia alkalmából emlékeztetett: a fogyatékosság egymillió magyar embert érint ma Magyarországon valamilyen formában, ezért nagyon fontos törődni velük. Az utóbbi időben rendkívüli módon javultak parasportolóink edzéslehetőségei, a magyar kormány 2022-ben több mint 400 millió forinttal támogatja a parasportot – ismertette a tárcavezető.

Rovatok