Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ennek a háborúnak véget kell vetni

2022. február 27., vasárnap 13:28

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország befogadja az ukrajnai menekülteket, és élelmiszert, gyermekápolási termékeket is küld a bajbajutottaknak.

A háború elfogadhatatlan, és nem jelent megoldást semmire sem. A háború következtében térségünkben az egyik legnagyobb humanitárius katasztrófa alakult ki, amit a mi nemzedékünk megért. Ennek a háborúnak véget kell vetni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen a Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: szeretnénk, ha az oroszok és az ukránok minél előbb a tárgyalóasztalhoz ülnének.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében, befogadja a bajbajutottakat, és Kárpátaljára is küld segítséget.

A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére.

A magyar kormány emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajbajutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett

– közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfőn reggel újabb 1 millió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához.

Az elmúlt három napon több mint 62 ezren menekültek Magyarországra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint. A külügyminiszter szombat éjjeli rendkívüli bejelentésében azt mondta, 35 embert, köztük gyermekeket menekített ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kijevből.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük, az Index szombati tudósítását  ide kattintva olvashatja el; vasárnapi összefoglalónkat pedig itt találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. február 27-én. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok