Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék kiakadt, hogy a kormány nem enged át fegyverszállítmányokat a határon

2022. február 28., hétfő 19:20 | aznap frissítve

A hatpárti ellenzéki összefogás szerint Orbán Viktor kettős beszédet folytat az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok ügyében. „Amikor számít, kiderül, kit szolgál Orbán” – reagált a momentumos Donáth Anna. Párttársa, Cseh Katalin az orosz érdekek kiszolgálásának nevezte, hogy a kormány nem enged át fegyverszállítmányokat a magyar-ukrán határon.

Orbán Viktor azt állította, Magyarország teljes mértékben távol marad a háborútól, ám egyértelművé vált, hogy NATO-tagként nem tehet mást, mint hozzájárul ahhoz, hogy a NATO-tagállamok fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Távolmaradását azzal a hamis érveléssel próbálja leplezni, hogy az ország területén keresztül ezt nem engedi. Más országon keresztül már nincs problémája vele. Ez a szokásos kettős beszéd

– olvasható az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás közös közleményében.

„Elég a hintapolitikából!” – így fogalmazott Donáth Anna, a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán.

A Fidesz megszavazta, hogy az EU fegyvereket vásároljon az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának, aztán most nem engedi át ezeket a szállítmányokat Magyarországon. Amikor számít, kiderül, kit szolgál Orbán

– fogalmazott a Momentum politikusa.

Cseh Katalin, a Momentum másik európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor és a magyar kormány egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjára állt, amikor bejelentette, hogy nem engedik, hogy az Európai Unió által Ukrajnának küldött fegyvereket átszállítsák Magyarországon.

Ez nem a magyar, hanem az orosz érdekek kiszolgálása

– közölte a momentumos politikus.

A Facebook-oldalán azt írta, ott volt Ukrajnában és látta, hogy az ott élők mindent megtesznek azért, hogy „megvédjék saját országukat a háborús bűnös Putyin agressziójától”.

Cseh Katalin szerint ráadásul ez nem pusztán egy orosz-ukrán háború.

Azzal, hogy Putyin háborút indított Ukrajna ellen, az egész európai közösséget támadta meg – Ukrajna pedig nemcsak a saját országát, hanem az európaiságot is védi, várják az Európai Unió segítségét, számítanak Európára. Azonban Orbán Viktor és kormánya gyáván Putyin mellé állt és hátráltatja az európai segítségnyújtást

– írta a momentumos politikus a közösségi oldalán.

Nem akarják a kárpátaljai magyarok biztonságát veszélyeztetni

Orbán Viktor hétfő délután jelentette be a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után, hogy a kormány úgy döntöttünk, nem engednek át fegyverszállítmányokat a magyar-ukrán határon.

Mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat

tette hozzá a miniszterelnök.

Koszovóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a magyar kormány is beleegyezett abba, hogy az Európai Unió fegyvereket szállítson Ukrajnába, úgy döntöttek azonban, hogy Magyarország területén keresztül nem szállíthatnak halált okozó eszközöket.

„Ma egy újabb döntést hoztunk, halált okozó fegyverek szállítása Magyarországon keresztül nem fog megtörténni. A döntés oka az, hogy a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak. Biztosítanunk kell Magyarország és a magyar emberek biztonságát, és biztosítani azt, hogy nem vonódunk be a háborúba” – fejtette ki Szijjártó Péter.

A kormány bejelentéseire Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje is reagált, szerinte „Orbán Viktor megint hazudott”, mert „magyar katonai repülő Ukrajnába szánt fegyvereket szállít”.

A Honvédelmi Minisztérium közleményéből azonban kiderült, hogy nem erről van szó. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szintén cáfolja Márki-Zay Péter állításait. „Magyar személyzettel, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába” – fogalmazott az államtitkár.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson 2022. február 26-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok