Index Vakbarát Hírportál

Sugárzó anyag jelenlétét figyelik a magyar katonák

2022. február 28., hétfő 11:36

A Magyar Honvédség katonái számos képességgel vesznek részt a feladatban, hogy a lehető leghamarabb reagálni tudjanak bármilyen váratlan eseményre, amely az ukrajnai konfliktusból elérheti hazánkat – olvasható a honvédség közleményében.

A keleti országrészbe csoportosított erők és eszközök készenlétéről, valamint az ukrajnai helyzetről győződött meg a Magyar Honvédség előretolt vezetési pontján és a magyar–ukrán határon a honvédelmi miniszter február 27-én, vasárnap – olvasható a honvédelem.hu oldalán. Benkő Tibor a helyszínen meghallgatta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának és a műveleti parancsnokságot vezető tábornoknak a jelentését.

Katonáink felkészülten, fegyelmezetten, elszántan és elhivatottan végzik a rájuk bízott feladatokat. Az átcsoportosított erők elérték a feladat végrehajtásához szükséges készenléti szintet és a meghatározott csoportosításokat

– nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

A közleményben olvasható, hogy a honvédség katonái számos képességgel vesznek részt a feladatban, hogy a lehető leghamarabb reagálni tudjanak bármire, ami az ukrajnai konfliktusból elérheti hazánkat. A miniszter ezek közül kiemelte azt a légi sugárfelderítő képességet, amellyel a Magyar Honvédség rendelkezik, és alkalmaz a térségben. A

Mi–24-es helikopterre szerelt, magyar fejlesztésű sugárfelderítő konténerrel nagyon gyorsan és hatékonyan lehet nagy területeket pásztázni, és jelezni a legkisebb sugárzó anyag jelenlétét is.

Hozzátette, a rendszeres mérési eredmények azt mutatják, nincs ok az aggodalomra. A honvédelmi miniszter végezetül megerősítette: a magyar katonák minden megtesznek annak érdekében, hogy a magyar emberek továbbra is biztonságban legyenek, valamint a háború elől menekülők számára Magyarország minden segítséget megad.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről ma is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatja.

(Borítókép: Honvédelmi Minisztérium, Kertész László)

Rovatok