Index Vakbarát Hírportál

Megmozdult az ország – Mindenki úgy segít, ahogy tud

2022. március 1., kedd 19:13

Sokan szeretnének segíteni az Ukrajnából érkező menekülteknek, már a háború első napjaiban szinte az egész ország megmozdult. Facebook-csoportokban, felajánlásokkal, adománygyűjtésekkel, élelmiszerrel, szálláslehetőségekkel segítenek magánszemélyek és szervezetek egyaránt. Összeállításunkból megtudhatja, hol, hogyan segíthet!

Fontos, hogy mindig pontos, megbízható forrásból tájékozódjanak a felajánlók, és mindig figyeljék a segélyszervezetek aktuális kéréseit az adományokra vonatkozóan.

Az Ökumenikus Segélyszervezet információs ponttal segít a magyar-ukrán határ mindkét oldalán, Asztély illetve Barabás településeken. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben szálláshelyeket alakított ki, valamint több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátása érdekében a határ menti régióba.

Emellett humanitárius irodát is nyitott és az ottani menekülteket segíti Lembergben az Ökumenikus Segélyszervezet, amely az ACT Alliance évtizedek óta a térségben dolgozó szervezeteként koordinálja a tagszervezetek összefogásával megvalósuló nemzetközi segélyprogramot. A segélyszervezet 1353-as adományvonalának hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. Pénzadományokat a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is fogadnak.

Ukrajna hivatalos oldalán kiemelik: az ukrán elnök, az ukrán külügyminisztérium és ezek Facebook- és Twitter-oldalait, valamint a követségi oldalakat ajánlják megbízható, hiteles forrásként.

A Helsinki Bizottság a legfontosabb menekültjogi kérdéseket foglalta össze. Ebben többek között a pár napja rendeletben elfogadott „menedékesként” elismert státuszról írnak, amely a „menekült” státusztól eltérő, ideiglenes, gyorsan adható védelmi forma. Ennek igénylési módjairól készült anyaguk több nyelven elérhető.

Az elmúlt napokban már több szervezet is felajánlotta a segítségét, vagy segélyakciót szervezett.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemcsak segítő akciót indított a kárpátaljai területekről érkező menekültek támogatására, de információs tájékoztató pontot is felállított a beregsurányi határátkelőnél. Az országba belépő menekülőket fűtött sátorban várja a karitatív szervezet, amely humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést is indított. Aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti.

1357-es nemzeti segélyvonal szombattól elérhető, ennek hívásával 500 forinttal lehet támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást. Ezenkívül egy számlát is nyitott a kormány az adományoknak.

Az Airbnb és az Airbnb.org díjmentes, ideiglenes szállásokat nyújt 100 000, Ukrajnából menekülő ember számára – tájékoztattak közleményükben. Ezeket a szállásokat teljes egészében az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat a menekülőknek és a határon túliaknak is segít tartós élelmiszerrel, szállással, orvosi segítségnyújtással. A munkájukat a 1358-as adományvonal hívásával, illetve banki utalással is segítheti.

Az UNICEF is gyűjtést szervez az ukrán gyermekek számára, és azért, hogy egészségügyi csapatokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket, kötszereket tudjanak küldeni, valamint élelmet, tiszta vizet, meleg ruhát, takarót juttathassanak el a családoknak.

A Mindset Pszichológia Mentális Akciótervet hirdetett, amelynek keretében képzett szakemberekkel segítenek a pszichés támogatást igénylőknek. A segelyvonal@mindsetpszichologia.hu e-mail-címen várják a segítségre szorulók megkereséseit. Hétköznap 8 és 20 óra között itt tudnak válaszolni mindazoknak, akik a háborús konfliktus miatt pszichés támogatást szeretnének kapni.

A Migration Aid önkénteseket keres. Olyan segítőket várnak, akik a segélyakciók megszervezésében, tájékoztató anyagok készítésében és akár fordításban is tudnak érdemi segítséget nyújtani.

A krízisvonalat hozott létre a kárpátaljai magyarság, a zsidó hittestvérek és minden más, segítségre szoruló ukrajnai menekült számára. Elsősorban szállás, étkezés, egészségügyi ellátás, személyszállítás, valamint a hitélet gyakorlásának biztosításában szeretnének segíteni.

A Budapest Bike Maffia az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvánnyal közösen hirdetett meg akciót. A két szervezet élelmiszert visz a határhoz, valamint 500-500 ezer forintot különítettek el a menekültek segítésére.

A Baptista Szeretetszolgálat tartós élelmiszerekből, konzervekből, bébiételekből, ivóvízből és alapvető higiéniai termékekből álló szállítmányt vitt a rászorulóknak. Tartós élelmiszereket, aggregátorokat, takarókat, pelenkákat és Covid-teszteket is várnak felajánlásként, de pénzadománnyal is lehet segíteni rajtuk keresztül.

A Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) is folyamatosan segít az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolásában. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán jelenleg 120 menekültvendéget helyeztek el – tájékoztatott weboldalán a Fővárosi Önkormányzat. A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve további szállások bevonása várható. A Fővárosi Önkormányzat ezeken túl a tulajdonában, kezelésében lévő fővárosi és vidéki helyszínek megnyitását is tervezi. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem kér és nem gyűjt adományokat a menekültek ellátásához.

Katolikus Karitasz matracokat, bébiételt, takarókat, kisgyermekek ellátásához szükséges bútorokat és tartós élelmiszert vitt a határhoz. További szállítmányaikhoz várják a felajánlásokat, többek között a 1356-os segélyvonalon.

MÁV Csoport szolidaritási jeggyel segít, ezzel díjmentesen utazhatnak az ukrajnai menekültek – erről tájékoztatott közleményükben. Azt írják: az ukrajnai helyzet miatt – állampolgárságtól függetlenül – díjmentes menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok az utasok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek, és más magyarországi célállomásra tartanak. A MÁV-START hosszabb szerelvényekkel közlekedteti a személyszállító vonatokat Záhony–Csap között, a szerelvények több kocsival járnak, és tartalékjárműveket is irányítottak az állomásra. 

United Help Ukraine alapítvány életmentő egyéni elsősegélycsomagok (vérelállító kötszert és érszorítókat tartalmazó csomagok) biztosításán dolgozik, és egyéb sürgősségi orvosi ellátmányt küld a frontvonalba. Ehhez a Facebook-oldalukon található csatornáikon keresztül lehet segítséget nyújtani. 

(Borítókép: A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope által szervezett gyűjtés 2022. február 26-án Budapesten. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok