Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt négyezer ember érkezett Ukrajnából a budapesti pályaudvarokra

2022. március 1., kedd 10:54 | aznap frissítve

A rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan segíti a menekültek elhelyezését.

Az ukrajnai háború elől február 28-án összesen 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

FŐVÁROSI ÉS VIDÉKI SZÁLLÁSHELYEKEN 291 EMBER, KÖZTÜK 66 GYERMEK ELHELYEZÉSÉT ÉS ODASZÁLLÍTÁSÁT AZ EGYÜTTMŰKÖDŐ HATÓSÁGOK OLDOTTÁK MEG.

A tájékoztatás szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

További operatív törzsek alakultak

Elszállásolásban és szálláshelyekre történő szállításban segíti a háború elől menekülőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A határon és szükség szerint a budapesti pályaudvarokon is segítik az Ukrajnából érkező embereket. Hétfőn ezért a már napok óta működő központi, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult.

A katasztrófavédelem MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a területi irányító operatív törzsek szervezik a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre szállítását, elhelyezését és ellátását. A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat is.

A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik a menekültekről, és segítenek a továbbutazásukban. Azokat, akiknek nincs hová menniük, kereskedelmi szálláshelyeken és egyéb szállásokon helyezik el. Elhelyezéskor a családok együtt maradnak. A katasztrófavédelem szombat óta húsz helyszínen gondoskodott a háborús Ukrajnából érkező emberekről – közölte a katasztrófavédelem.

Az Index folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, itt találja élő közvetítésünket, ahol elsőként értesülhet a legfontosabb történésekről.

A főváros is segít

A fővárosi önkormányzat szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel továbbra is segíti az Ukrajnából menekült embereket. A hétfőről keddre virradó éjszaka kétszáz embert szállásoltak el. Annak érdekében, hogy fenntartsuk a budapesti helyszínű, ezáltal gyorsan bevethető szállásainkat, a tartósan Magyarországon maradók számára folyamatosan nyitják vidéki táboraikat.

Ezek közül egy Balaton melletti tábor 80 fővel megtelt, így újabb helyszínek nyitásáról döntött a főváros vezetése. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint hétfő este Karácsony Gergely főpolgármester többször egyeztetett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével. A vasúti pályaudvarokra érkező menekültek elhelyezését teljes egészében a Belügyminisztérium felkérésére a Katasztrófavédelem végzi.

A fővárosi önkormányzat továbbra is megad a BKK keretében minden logisztikai segítséget ehhez a feladathoz, valamint szükség szerint tudnak azonnal elérhető szállást és étkezést biztosítani az akár rövid ideig Budapesten tartózkodó menekülteknek is. A közlemény szerint az a tapasztalat, hogy egyedi megkeresések, segítségkérések egyre nagyobb számban érkeznek, illetve tartósabb elhelyezésre már több alkalommal szükség volt.

Fogadnak menekülteket a katolikusok is

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegyében felmérik a plébániák és egyházi intézmények befogadóképességét az Ukrajnából érkező menekültek fogadására készülve. Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a menekültek segítését koordináló válságstábot hozott létre a főegyházmegyében.

Varga Norbert, a főegyházmegyei hivatal irodaigazgatója, a válságstáb tagja az MTI-nek elmondta, hogy a felmérés célja, hogy szükség esetén azonnal a kijelölt szálláshelyre tudják irányítani a menekülteket, és gyorsan, gördülékenyen meg tudják szervezni az ellátásukat is.

A főegyházmegyében keddre virradóra a békásmegyer–ófalui plébániára érkezett egy 42 tagú ecuadori csoport. Ők a zaporizzsjai egyetemen, illetve Kijevben tanuló fiatalok. Ugyancsak éjjel érkezett Esztergomba egy tíztagú kárpátaljai család, amelyet a Szent Adalbert Központban szállásoltak el.

Hozzátette: egyelőre nem kérnek szállást tömegesen a menekültek, de fontos felkészülni az akár 50–60 tagú csoportok fogadására és ellátására is.

(Borítókép:  Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron Budapesten 2022. február 28-án. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok