Index Vakbarát Hírportál

Eszközöket küld a főváros Beregszászra, Karácsony Gergely a polgármesterrel egyeztetett

2022. március 2., szerda 21:52

Folytatódik a segítségnyújtás az Ukrajnából menekülőknek, önkormányzatok, humanitárius szervezetek többek között az elszállásolásban segítenek, emellett adományokat gyűjtenek, és élelmiszerszállítmányt, gyógyszereket, tisztálkodószereket indítanak Kárpátaljára.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint szerdára virradóra Budapesten 90, a Balaton környékén 80, Pest megyében 51 menekült tartózkodott a fővárosi fenntartású szálláshelyeken. Tájékoztatásuk szerint az önkormányzat munkatársai azon dolgoztak, hogy újraegyesítsék a különböző szálláshelyeiken lévő családokat. A csecsemőknek most már szükség esetén anyatejet is tudnak adni.

Közölték azt is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester beszélt Budapest egyik testvérvárosa, Beregszász polgármesterével. Babják Zoltán elmondta, anyagi segítségre és aggregátorokra, generátorokra, ivóvíztartályokra van szükségük. A fővárosi önkormányzat beszerzi az eszközöket, és igyekszik minél hamarabb eljuttatni Beregszászra.

A tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradóknak folyamatosan megnyitják vidéki táboraikat is, ezen helyek előkészítése, téliesítése folyamatban van – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal. Az Index korábban ellátogatott az egyik budapesti menekültszállóra, az erről szóló riportunkat itt olvashatja.

Széleskörű összefogás

Belváros önkormányzata azt közölte, hogy testvértelepülését, Rahót másfél millió forintos gyorssegéllyel támogatja az oda érkező menekültek ellátásához. Az anyagi támogatás a polgármester és a képviselő-testület tagjainak hozzájárulásával jött össze. Kitértek arra is, hogy elkezdték felmérni és felkészíteni a menekültek fogadására alkalmas helyiségeket, ingatlanokat. Belváros önkormányzata az Erzsébet tér 4. szám alatti épületében, hétfőtől csütörtökig 10–14 óráig fogadja az adományokat.

A kőbányai önkormányzat adománygyűjtést indított a harcok sújtotta területekről elmenekült, Kárpátalján, a kaszonyi kistérségben várakozók megsegítésére. Aggregátort, matracokat, gyógyszert, tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket szállítanak a térségbe. A képviselő-testület döntött arról is, hogy hárommillió forint azonnali segítséget nyújt a Cserkesz szállónak az ott befogadott mintegy 130 menekült ellátására, és megnyitották a balatonlellei gyerektábor főépületét, amely mintegy 50-60 menekült fogadására alkalmas.

A gödöllői önkormányzat tájékoztatása szerint szerdán reggel elindult az első, 1200 kilogrammnyi élelmiszerszállítmány a település kárpátaljai testvérvárosába, Beregszászra. Közölték: szükség esetén a segítségnyújtás fedezeteként tízmillió forintot biztosít a város többi között szállásra, étkezésre, tartós élelmiszerre, higiéniai szerekre, műszaki eszközökre.

A Magyar Vöröskereszt a háború kezdete óta tábori ágyakat, pokrócokat, egyszer használatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Emellett részt vesz az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

Egyeztetve az önkormányzatokkal és más szervezetekkel a vöröskereszt elsősorban két nagy határ menti városba, Záhonyba és Lónyára összpontosította jelenlétét. Ezenkívül Uszkán és a Barabás határátkelőhelyen fűtött konténerben ideiglenes menedékházat állítottak fel.

A Vöröskereszt békési szervezete Lőkösházán élelmiszert, tisztálkodási és tisztítószereket vitt a vasúti határátkelőhöz, illetve az önkormányzathoz.

Fővárosi szervezetük hétfő óta a Nyugati pályaudvaron várja az Ukrajnából vonattal érkezőket. Ennivalót, meleg italt és tájékoztatást adnak a továbbutazóknak és a szálláshelyet keresőknek. Lapunk hétfőn több fővárosi pályaudvarra is ellátogatott, cikkünket a témában itt olvashatja.

A Vöröskereszt mobilizálta egészségügyi csapatát, a H-HERO-t, hogy segítse a határon végzett munkát, illetve folytatódik a humanitárius segélyszállítmány szervezése Ukrajna kárpátaljai régiójába.

Az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnerével, a Tescóval fogott össze: március 2. és 18. között kaphatók az áruházakban azok a 250 forintos adománykuponok, melyekkel a vásárlók a segélyszervezet ukrajnai humanitárius segélyprogramját támogathatják. A kuponok értékesítéséből befolyó összeget a Tesco megduplázza, ezzel is segítve a háború elől menekülőket.

A Magyar Ügyvédi Kamara 30 millió forinttal támogatja a Magyarországon működő országos segélyszervezeteket. A felajánlás mellett ingyenes jogi tanácsadással is segíteni kívánnak a bajba jutott családoknak.

A Magyar Orvosi Kamara közölte, hogy két és fél millió forintos segítséget küld az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek a Magyar Orvosokért Alapítványon keresztül. Ezenfelül két és fél millió forintot küldenek a Magyar Vöröskeresztnek, hogy segítséget nyújtsanak a háborús menekültek magyarországi egészségügyi ellátásához.

Az Országos Erdészeti Egyesület felhívására több mint 1200 Ukrajnából érkező rászorulónak ajánlottak fel szálláshelyet és ellátást az állami és magánerdőgazdaságok.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

Rovatok