Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen elmarasztalták a momentumos gödi polgármestert

2022. március 2., szerda 11:00

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere joggal való visszaélést követett el, amikor a veszélyhelyzetet kihasználva egymaga döntött alpolgármesterei eltávolításáról.

Jogerős ítéletben mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék, hogy joggal való visszaélést követett el Balogh Csaba, amikor leváltotta alpolgármestereit. Göd momentumos polgármestere 2020 novemberében, a koronavírus-járvány miatt életben lévő veszélyhelyzeti szabályozást kihasználva szabadult meg az LMP-s Fülöp Zoltántól és a DK-s Lőrincz Lászlótól, és párttársát, Andrejka Zombort, valamint Hlavács Juditot nevezte ki helyettük. Balogh Csaba döntését indokolva ekkor azt írta Facebookon

Fülöp Zoltán és Lőrincz László rég elvesztette a bizalmamat, ahogy elvesztette a pár hónapja közölt közvélemény-kutatás adatai alapján a gödi választók bizalmát is. Úgy döntöttem, hogy nem hagyhatom, hogy akadályoztatásom esetén olyan személy legyen a helyettesem, akiről nem tudom elhinni, hogy jóhiszeműen és Göd érdekeit szem előtt tartva fogja ellátni a feladatát.

Az ügy előzménye az volt, hogy 2020 júniusában a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt szavazva „kiskorúsították” a polgármestert azáltal, hogy önálló döntési plafonját a korábbi tizenötmillióról kétszázezer forintra csökkentették, jelentősen korlátozva azt az összeget, amelyről a közgyűlési többség hozzájárulása nélkül dönthetett. A lázadó képviselők emellett diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével is vádolták a polgármestert. Balogh Csaba viszont azt sérelmezte, hogy a DK, a Jobbik és az LMP képviselői a Fidesszel együtt – a lakosság tiltakozása ellenére – a városban lévő üzeme bővítésén dolgozó Samsungot segítették.

A bíróság most kimondta, hogy Balogh Csaba visszaélt a veszélyhelyzet jogi lehetőségével, amikor 2020 novemberében mindezért egyedül döntve eltávolította alpolgármestereit a pozíciójukból.

Rovatok